Hosovci spremili majice sa ustaškim pozdravom, Plenković očekuje da protokol to reguliše

Premijer Andrej Plenković očekuje da zvaničnim protokolom sutrašnjeg obeležavanja godišnjice vojno-policijske akcije "Oluja", najvećeg egzodusa Srba nakon Drugog svetskog rata, pripadnici HOS-a na toj ceremoniji budu obučeni u majce koje je za tu priliku pripremilo Ministarstvo branitelja ili, kako kaže, majice svojih jedinica.

Deo pripadnika HOS-a, naime, pripremio je posebne crne majice za sutrašnji događaj u Kninu na kojima se, između ostalog, nalazi i njihov grb sa ustaškim pozdravom "za dom spremni".

Plenković je novinarima rekao da ima informaciju da postoji takva inicijativa hosovaca, ali da ipak očekuje da će zvaničnim protokolom biti obavezno da oni nose majice koje je pripremilo Ministarstvo branitelja.

Na pitanje očekuje li probleme odgovorio je da će u Kninu biti službe koje treba da preduprede potencijalne incidente.

"'Oluja' je stvorila pretpostavke za mirnu reintegraciju Podunavlja i drago mi je što ćemo sutra svi biti u Kninu kako bismo obeležili 25. godišnjicu", rekao je Plenković novinarima.

O dolasku potpredsednika Vlade Borisa Miloševića, člana Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), Plenković kaže da je to bila njegova "logična inicijativa".

"Ključno je da 25 godina nakon 'Oluje' šaljemo signal u kojem potpredsednik Vlade iz SDSS-a šalje novu poruku u odnosu između hrvatskog naroda i pripadnika manjina, između Srbije i Hrvatske, te o tome kakvu Hrvatsku gradimo za četvrtu deceniju svoje samostalnosti. Manjine su integralni deo hrvatskog društva i njihovi su poslanici naša stečevina i samo ovako možemo utemeljiti vrednosti koje zastupamo", rekao je Andrej Plenković, prenela je zagrebačka N1.

Plenković je to izjavio uoči obeležavanja godišnjice vojno-policijske akcije "Oluja", a nakon polaganja venca na Gradskom groblju Mirogoj.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво