Plenković o odlasku Miloševića u Knin: Verujem da će Beograd vremenom razumeti važnost odluke

Premijer Hrvatske Andrej Planković rekao je za HRT da je za hrvatsko društvo "dobra stvar" to što potpredsednik Vlade Boris Milošević u ime SDSS-a dolazi u Knin.

Andrej Plenković je rekao da je Miloševićev odlazak u Knin dobar za odnose između Hrvata i srpske manjine "osobito one u Hrvatskoj".

"Dobro je i u konačnici za odnose između Hrvatske i Srbije i dobra je poruka moderne i suvremene Hrvatske koja je riješila svoje nacionalne zadaće", poručio je hrvatski predsednik Vlade.

Kazao je da dolazak Miloševića na 25. godišnjicu "Oluje" pokazuje i jedinstven stav Vlade.

"Svi članovi i članice Vlade će biti u Kninu za 25. obljetnicu. To je poruka suočavanja s onim što se dogodilo proteklih 30 godina", dodao je.

Plenković je naglasio da je "'Oluja' bila pravno legitimna, vojno neizbježna, a politički nužna".

Plenković je poručio da je cilj ove Vlade da menja odnose u hrvatskom društvu, te da menja odnose i sa susedima na bolje.

Istaknuo je da je prošlo 25 godina od kraja rata te 22 godine od mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Naglasio je da je odluka o dolasku Miloševića u Knin izrazito dobra i pozitivna.

Dodao je da veruje da će s vremenom razumeti i u Beogradu zašto je ta odluka važna.

Predsednik Vlade je kazao da potpredsednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved želi da ode u Grubore i napravi civilizacijski gest hrvatske Vlade i izrazi pijetet prema žrtvama u selu Grubori.

"To je važna politička gesta hrvatske Vlade", rekao je Plenković.

Poručio je da to nije nikakva trgovina već da želi da transformiše odnose i "stavi ih na neke druge, nove, zdrave osnove".

"Činjenica da će tamo govoriti general Gotovina je jako dobro za Hrvatsku. Sjećamo se njegovih poruka nakon povratka iz Haga. Rat je gotov, okrenimo se budućnosti. I uvjeren sam da on dijeli ovakav pristup i ovakav stav koji smo politički zauzeli povodom 25. obljetnice", rekao je Plenković.