Đukanović: Do poslednjeg daha ću raditi na stvaranju crnogorske crkve

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je da je SPC poslednji adut iz rukava za pokušaj promene vlasti u toj zemlji, kao i da će do poslednjeg daha raditi na stvaranju crnogorske crkve.

Milo Đukanović je, u intervjuu za Prvu TV, istakao kako je SPC u prvom trenutku krenula sa, kako kaže, manipulativnom idejom da "odbrani svetinje od Crne Gore koja ih je izgradila".

Kada sam pre neki dan čitao neku od izjava crkvenih velikodostojnika, primetio sam da su se i sami zapleli, dodao je Đukanović.

"Država ne može da privatizuje, već može da podržavi nešto što pripada njoj. Ova država raspolaže ogromnom dokumentacijom da je mnoštvo toga nastalo do 1918. Predložili smo u okviru Zakona da se u upravnom i sudskom postupku preispita upis imovine. U suštini iz SPC nam šalju poruku ko je šta uzeo, uzeo je dajte da ne preispitujemo sada to", rekao je Đukanović.

Ukazao je da "ne žele niti jednu čašu ako je tuđa, ali neće dozvoliti nikome da uzme ono što je državno".

"Moramo zato prevazići to nepovjerenje. Ako ne vjerujete u to da su sudovi nezavisni u Crnoj Gori, valjda vjerujete da je sud u Strazburu nezavisan. Sve nas to dodatno uvjerava da oni nijesu sigurni u argumentaciju koja je sadržana u paroli 'ne damo svetinje', jer da su sigurni oni bi pristali. Jednako tako vjerujemo da su žalbu iz istog razloga podnijeli Ustavnom sudu pa je povukli", istakao je Đukanović.

"Ja sam ubijeđen da je SPC u krenula sa manipulativnom idejom da odbrani svetinje od države Crne Gore koja ih je izgradila. U međuvremenu su se pojavile one adrese koje su bile aktuelne 2016. To su radili preko moskovske adrese, preko nama susjedne beogradske adrese, pa su se te dvije adrese u susret 2020. prisjetile da bi mogle da pokušaju da poprave ono što nijesu uspjele 2016. videle su da sa istim igračima to nije izvodljivo, i onda se naravno poseglo za crkvom", poručio je crnogorski predsednik.

"Crkva je posljednji adut koji su izvukli iz rukava, koja bi trebalo da pomogne da dođe do smjene vlasti", naglasio je Đukanović.

Naveo je da "SPC služi jednom anticrnogorskom interesu i pokušava to da uradi na jedan način koji će značiti dalju demonstraciju nepoštovanja države Crne Gore".

Rekao je da je crnogorska crkva nestala nakon nestanka crnogorske države, te dodao da je "nakon obnove nezavisnosti, u skladu sa kanonskim pravom da crkvene nadležnosti slede ono što su državne granice, da se uspostavi jedinstvena pravoslavna crkva koja će objediniti sve vjernike i Srbe i Crnogorce".

Logično je razmišljati kako objediniti pravoslavne vernike i prevazići problem podela, rekao je Đikanović.

"Do posljednjeg daha ću dok budem na vlasti i u životu raditi na stvaranju pravoslavne crkve. To ne znači da zbog toga moramo da budemo u ratu", zaključio je Đukanović.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво