Nemački novinar: Ne bih napisao da je Tompson fašista, ali problem je što veliča NDH

Nije problem što Tompson voli Hrvatsku, problem je što ne zna da je voli bez trivijalizacije ili čak veličanja mračne NDH, ocenio je nemački novinar Mihael Martens, koji je intervjuisao proustaškog pevača.

Mihael Martens, koji je uradio intervju sa Markom Perkovićem Tompsonom nakon što je njegovu pesmu pevao nemački golman Manuel Nojer, oglasio se pošto je hrvatski pevač ljut zbog ocena koje je novinar o njemu izneo i smatra da je prevaren.

tekstu objavljenom u Jutarnjem listu, Martens je odbacio optužbe, tvrdeći da su Tompsona prevarili ljudi iz njegovog okruženja i objasnio svoje stavove o hrvatskom pevaču.

Naveo je da tokom bavljenja Perkovićem i njegovim pesmama u poslednjih nekoliko meseci nije došao do temeljno drugačijeg mišljenja, ali ipak jeste do nešto diferenciranijeg utiska.

"Danas više ne bih napisao rečenicu 'Tompson je fašist'. (A u mojem članku u FAC-u o mojim dojmovima iz Čavoglava, uostalom, niti nema takve rečenice)", piše Martens.

Sada je, kaže, skloniji drugačijem zaključku.

"Problem s gospodinom Perkovićem nije u tome što on voli Hrvatsku, nego u tome što on ne može voljeti Hrvatsku bez trivijalizacije ili čak glorificiranja njezina najmračnijeg razdoblja. Da pjesma 'Bojna Čavoglave' ne počinje pokličem 'Za dom spremni', smatrao bih je pravom pjesmom u pravo vrijeme, iako ne pripada mojem glazbenom ukusu", navodi Martens.

Ipak, zbog pokliča "Za dom spremni" na početku, kontekst je nažalost  drugačiji, dodaje Martens.

Nemačka istorija i Tompsonovi koncerti 

Stekao je utisak da bi bilo dobro kada Perkoviću više ne bi bilo dopušteno održavanje koncerata u Nemačkoj, koja, s obzirom na svoju istoriju, "ne bi trebala biti mjesto na kojem se pojavljuje osoba koja javno i otvoreno govori da je ‘Za dom spremni‘ samo bezopasan pozdrav".

"Čovjek koji pjeva da je 1945. bila loša godina jer je 'nas' (tko su, zapravo, u toj priči 'mi'?) raštrkala po cijelom svijetu. Razumijem i cijenim Perkovićev antikomunizam i njegov kritički stav prema Jugoslaviji, što uvelike dijelim s njim. Ali, koliko vrijedi antikomunizam osobe ako nedvosmisleno ne osuđuje i drugu strašnu ideologiju 20. stoljeća?", upitao je Martens.