Hoće li polovni francuski "rafali" čuvati hrvatsko nebo

Zbog epidemije koronavirusa, hrvatska vojska još nije zaključila tender za nabavku borbenih aviona. Kako piše Jutarnji list, to su iskoristili Francuzi koji se nadaju da će svojom ponudom uveriti Zagreb da kupi njihove polovne "rafale".

Francuska država nada se da će prodaja borbenih aviona "rafal" Hrvatskoj rešiti deo problema njihove vojne industrije, piše Jutarnji list.

Novog hrvatskog ministra odbrane Marija Banožića, kao i nekoliko njegovih prethodnika, na stolu dočekao projekt nabave borbenog aviona, projekat koji punih 14 godina nije uspela da reši nijedna tamošnja vlada, podseća Jutarnji.

Banožić je pre nekoliko dana rekao kako želi "završiti pitanje zatvaranja ponuda za avione".

Nije precizirao u kom roku, ali zato u planu Vlade za sledeće razdoblje stoji kako će se "do kraja mandata odabrati tip aviona, potpisati ugovor i započeti s obukom pilota i tehničara i pripremom prateće infrastrukture".

Kako konstatuje autor teksta u Jutarnjem, to znači da u hrvatskoj vladi priznaju kako pre 2024. godine ništa od novog aviona i da će vazdušni prostor te zemlje jedno vreme morati da čuvaju avioni partnerskih članicaNATO-a, najverovatnije Italije i Mađarske.

Naime, delu migova resursi počinju isticati 2022. i moraju biti prizemljeni, a 2023. godine nijedan lovac ruske proizvodnje više neće smeti da leti.

Hrvatska vlada je početkom aprila zbog epidemije koronavirusa do daljeg odložila proces nabave borbenog aviona.

U tom je trenutku hrvatski zvaničnici na stolu su imali ponude SAD i Švedske za novi F-16 vajper i JAS-39. Rabljene avione ponudile su Francuska ("rafal"), Italija ("juroufajter") te Norveška, Grčka i Izrael (F-16). Prema prvotnom planu, ponude su trebale biti ocenjene do početka avgusta, ali onda je došla korona i sve je odloženo.

Međutim, kako se ukauje u tekstu, proces nije zaustavljen. Proteklih meseci u Ministarstvo odbrane Hrvatske dolazile mnoge delegacije na razgovore o svojim ponudama, a posebno su bili aktivni Francuzi.

Da Pariz ozbiljno računa na hrvatski tender, pokazuje i tok rasprave koja se ovih dana vodi u Francuskoj o poslovnim teškoćama tamošnje vojne industrije koje su usledile zbog koronavirusa, ukazuje se u tekstu Jutarnjeg.

Radna grupa Odbora za odbranu francuskoga parlamenta podneo je izvještaj o budućnosti avio-industrije te zemlje s posebnim naglaskom na proizvodnju borbenih aviona "rafal".

Predsednik Upravnog odbora kompanije "Dasao Avijasion" priznao je da se ta fabrika suočava s otkazivanjem narudžbina za nove avione i višemilionskim gubicima. Pored Finske i Švajcarske, u "Dasao Avijasionu" uzdaju se u uspeh na hrvatskom tenderu, ističe Jutarnji.

Prema navodima francuskih medija, predstavnici francuske Glavne uprave za naoružanje u izveštaju parlamentarnom odboru navode da je Hrvatska jedna od "perspektiva" za polovne "rafale" koji bi bili "preuzeti iz francuske vojske".

Takođe se navodi kako bi u tom slučaju korist za francusku industriju bila u prodaji rezervnih delova.

Jutarnji ukazuje da je "rafal" višenamenski avion koji uspešno obavlja zadatke vazdušne borbe i uništavanja ciljeva na zemlji i morskoj površini. Ima mogućnost letenja na vrlo malim visinama, a tokom jednog leta pilot istovremeno može uništavati ciljeve u vazduhu i na zemlji (moru), bez obzira na vremenske uslove, danju i noću.