Dodik uputio zahtev za zaštitu vitalnog entitetskog interesa

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik uputio je u Narodnu skupštinu Republike Srpske izjave druga dva člana Predsedništva zbog kojih je uputio zahtev za zaštitu vitalnog entitetskog interesa. Sa druge strane, hrvatski član Predsedništva Željko Komšić kaže da je time još jednom demonstrirana apsurdnost poteza Dodika, kao i apsurdnost ustavnih odredbi koji tu materiju nedovoljno precizno utvrđuju.

Zaštita vitalnog entitetskog interesa, koju je pokrenuo Milorad Dodik, odnosi se na izjavu o proglašenju Odluke o odobravanju zaključivanja Memoranduma o saradnji između Ministarstva bezbednosti u Savetu ministara i Ministarstva unutrašnje bezbednosti SAD o saradnji u vezi sa upotrebom putničkih informacija, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsedništva BiH.

Zahtev je pokrenut i zbog izjave o proglašenju Odluke o odobravanju zaključivanja Sporazuma o učešću BiH u programu za međunarodno ocenjivanje učenika PISA u 2021. godini i zbog izjave o proglašenju Odluke o odobravanju zaključivanja Ugovora o pristupanju BiH Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS u 2021. godini.

Komšić otužuje Dodika za opstrukciju

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić kaže da je novim pokretanjem zaštite entitetskog interesa, kako to utvrđuje Ustav Bosne i Hercegovine, a ne zaštite vitalnog nacionalnog interesa, kako to neki nazivaju, još jednom demonstrirana apsurdnost poteza Milorada Dodika, kao i apsurdnost ustavnih odredbi koji ovu materiju nedovoljno precizno utvrđuju.

Nakon što je Dodik pre godinu dana pokrenuo proceduru utvrđivanja štetnosti određenih pitanja iz Federacije BiH po interese drugoga entiteta, Republike Srpske, sada je ovim novim potezom "nadmašio samog sebe" pokazujući potpunu apsurdnost njegovih poteza, smatra Komšić, prenela je sarajevska N1 tv.

Pitanje Memoranduma o razmeni putničkih informacija sa SAD, što je deo borbe protiv terorizma i organiziranog kriminala, a kako bi se u realnom vremenu moglo znati da li među putnicima ima osoba koji su uključene u takve aktivnosti i time na vreme poduzele mere protiv takvih lica, interes je BiH, isto koliko je to interes SAD, smatra Komšić.

"Ako Dodik želi da se posvađa sa SAD, neka to radi sam bez uplitanja države Bosne i Hercegovine ili sakrivanja iza jednog od njenih entiteta", kaže Komšić.

Ista je stvar, tvrdi Komšić, i sa projektima PISA i PIRLSA, u kojima se nastoji kroz poseban vid testiranja sagledati nivo opšteg i specifičnog znanja naših osnovaca i srednjoškolaca, gde Dodik, kako navodi Komšić, želi da on bira ko će od učenika biti testiran i da se to izdvojeno prikaže ne bi li rezultati testova pokazali veći stepen njihovog znanja od stvarnog.

недеља, 16. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије