Severna Makedonija, VMRO-DPMNE traži ručno brojanje glasova

Makedonski VMRO-DPMNE zatražiće da se glasački listići sa netom završenih vanrednih parlamentarnih izbora još jednom ručno prebroje, tvrdeći da je izborni proces, u kojem je ova partija osvojila dva mandata manje od vladajućeg SDSM-a, bio praćen ozbiljnim neregularnostima.

Glavne zamerke VMRO-DPMNE odnose se na 30.000 nevažećih listića, što prema mišljenju portparola stranke Dimčeta Arsovskog, predstavlja neuobičajeno visok broj u odnosu na relativno slabu izlaznost.

"Zbog toga ćemo, kao politička stranka, zatražiti ručno brojanje glasačkih listića", rekao je Arsovski.

Portparol VMRO-DPMNE je, takođe, rekao da su se na sajtu Državne izborne komisije pojavljivali podaci koji nisu bili u skladu sa izveštajima glasačkih odbora, ali ni sa evidencijom koju su vodile političke stranke.

Vladajući Socijaldemokratski savez Makedonije osvojio je 327.329 glasova, opozicioni VMRO-DPMNE 315.344, DUI 104.587 glasova, Alijansa za Albance 81.297, a Levica 37.551 glas. Demokratska partija Albanaca je osvojila 13.891 glas.

Na izborima su glasala 942.334 birača, a glasanje je zbog pandemije koronavirusa trajalo tri dana. Registrovano je ukupno 31.466 nevažećih listića.

субота, 01. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије