Parastos ubijenim Srbima na Petrovdan kod Bratunca i Srebrenice

Kod spomenika i kosturnice u selu Zalazje obeleženo je 28 godina od zločina kada su na Petrovdan 1992. godine muslimanske snage pod komandom Nasera Orića ubile 69 srpskih civila i vojnika u srebreničkim selima Sase i Zalazje i bratunačkim Biljača i Zagoni.

Tim povodom, kako prenosi RTRS  služen je parastos i položeno cveće, ali uz poštovanje epidemioloških mera. Parastos je  služen i žrtvama iz tog sela koje su ubile ustaše drugi dan Trojčindana 1943. godine. 

Priče ovih ljudi su iste, i isto pitaju: Gde je pravda? Na groblja dolaze 28 godina da zapale sveću za ubijene. Miladi Radić ubijen je sin. Imao je 21 godinu.

"Pravde nema za nas, mi smo žrtve drugog reda, dok su drugi, što se kaže, u prvom redu i drugačije je, za nas nema pravde," kaže Milada.

I Stevka Živković pali sveću za ubijenog sina. Imao je 20 godina. Napravili su čeku, bili su na transporteru i sve su ih pobili, priča majka Stevka.

Radenko Tomić je izgubio oca. Kaže da viđa te koji su učestvovali svaki dan. Oslobođeni su  odgovornosti, šetaju se mirno, kaže Radenko.

Nastavljajući sistematsko plansko etničko čišćenje srpskih prostora započeto u aprilu, jake muslimanske snage iz Srebrenice, pod komandom Nasera Orića, 12. jula 1992. godine, upale su u više srpskih sela u srebreničkoj i bratunačkoj opštini ubijajući, pljačkajući i paleći sve što su stigle.

Tog dana na Petrovdan, u borbi "prsa u prsa" ubijeno je 69, a ranjeno mnogo više srpskih boraca i civila, a 22 su nestala i zarobljena, od kojih je sedam bilo živih.

Od 22 nestala, deset je slučajno pronađeno i ekshumirano 10. juna 2011. godine iz masovne grobnice na Zalazju, prilikom traženja nastradalih Bošnjaka.

Posmrtni ostaci stradalih su posle više od godinu identifikovani i sahranjeni na Petrovdan 2012. godine, dok je dvoje ekshumirano, identifikovano i sahranjeno ranije.

Deset nestalih još nije pronađeno i njima se gubi trag u logoru u bivšoj srebreničkoj policijskoj stanici.

Za te, kao i za mnoge druge zločine nad Srbima iz Srebrenice i srednjeg Podrinja nikad niko nije odgovarao.

Pomenu su prisustvovali predstavnik Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milan Torbica.

Prethodno su članovi porodica poginulih, saborci, boračke i opštinske delegacije Srebrenice i Bratunca položili cveće na groblju u Bratuncu, gdje je sahranjen najveći broj ubijenih, te na srpskim stratištima u Biljači i Sasama.

Ovim je završen 24. memorijalni, humanitarno-duhovni i kulturno-sportski program "Petrovdanski dani" koji je povodom 28 godina od stradanja srebreničkih Srba organizovao Odbor za obeležavanje srpskog stradanja Srebrenice.

Rukovodstvo srebreničke opštine proglasilo je neradnim dane održavanja komemorativnih skupova i godišnjica stradanja bošnjačkog naroda 11. jula i srpskog stradanja 12. jula, u lokalnim ustanovama i preduzećima.

Za razliku od prethodnih godina, kada su upućivani pozivi za masovno obeležavanje srpskog petrovdanskog stradanja, ove godine zbog složene epidemiološke situacije upućen je poziv porodicama da u isto vreme ne posećuju groblja, da koriste zaštitu i održavaju distancu da ne bi dolazilo do kontakata i eventualnog širenja koronavirusa.

Organizator tog obeležavanja je "Odbor za obeležavanje srpskog stradanja Srebrenice".

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво