Hrvatska postizborna kombinatorika, kakva će biti uloga srpske manjine

Na hrvatskim izborima, prema preliminarnim rezultatima, najviše mandata osvojio je HDZ – 67. Zajedno s tri mandata iz dijaspore i predstavnicima nacionalnih manjina, HDZ bi mogao ležernije da formira Vladu i ima mirniji mandat nego što bi to bilo u koaliciji sa Domovinskim pokretom Miroslava Škore, prve su procene analitičara iz Hrvatske.

HDZ je nadmoćno pobedio. Iako su procene govorile da će trka biti nešto neizvesnija, desilo se upravo suprotno.

U prvoj reakciji na izborne rezultate, analitičari su procenjivali da bi najrealnija opcija bila da HDZ napravi vladu sa Domovinskim pokretom Miroslava Škore.

Međutim, HDZ može mnogo bezbolnije da se dogovori sa predstavnicima nacionalnih manjina i sa tri predstavnika dijaspore i napravi ležernu većinu i ima mandat bez problema.

U Lici, gde se nalazi reporter RTS-a, ima mnogo srpskih povratnika, iako ne dovoljno. Ipak, u pojedinim opštinama imaju i izvršnu vlast i na lokalu su vrlo uticajni. Pitanje je, međutim, kakva će biti saradnja između lokala i Zagreba.

"Situacija u Hrvatskoj je dosta loša kada je reč o manjinama, posebno o srpskoj manjini, tako da smo mi donekle zadovoljni pobedom HDZ-a i da se jaka desnica pomeri u stranu. Nadamo se da ćemo se sa HDZ-om dogovoriti o nekim dobrim stvarima za našu manjinu", reko je Milan Prica iz Korenice.

Izbore jeste obeležila niska izlaznost, ali je srpska manjina zadovoljna izlaskom. U Sabor će ući tri imena sa liste srpske manjine: Milorad Pupovac, Boris Milošević i Dragana Jecko.

Ukoliko predstavnici Srba uđu u novu hrvatsku vladu, mogli bi da rade na tome da, u regionima u kojima žive Srbi i kojima predstoje meseci koji će biti ekonomski teški, Srbi više uključe u institucije jer ih trenutno tu ima zaista malo.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво