Hrvatska broji glasove, HDZ vodi na izborima za Sabor

Vladajući HDZ premijera Andreja Plenkovića osvojio je 68 mandata na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, koalicija Restart 43, a Domovinski pokret 15, pokazuju preliminarni rezultati koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo. Izlaznost je, prema prvim podacima, rekordno niska.

U Hrvatskoj su zatvorena glasačka mesta na kojima su građani danas birali nove zastupnike u Hrvatskom saboru.

Državno izborno povjerenstvo je saopštilo, na osnovu 68,9 odsto prebrojanih glasova, da je HDZ osvojio 68 mandata, koalicija Restart 43, Domovinski pokret 15, Most osam, lista "Možemo!" šest, kolicija Pametno/Fokus/SsiP dva, dok je HNS-u pripao jedan mandat.

Prema ovim rezultatima, HDZ bi mogao da formira vladu sam, uz pomoć neke manje stranke ili predstavnika nacionalnih manjina, pošto je potrebna većina od 76 zastupnika.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović, odmah posle objavljivanja izlaznih anketa, razgovarao je sa liderima HDZ-a i SDP-a, Andrejem Plenkovićem i Davorom Bernardićem, piše zagrebački Jutarnji list.

Zahtevi da lider SDP-a podnese ostavku

U izbornom štabu Restart koalicije, okupljenih oko opozicionog SDP-a Davora Bernardića, nezadovoljni su rezultatima.

Na društvenim mrežama u Hrvatskoj sve je više zahteva da Davor Bernardić, lider SDP-a i Restart koalicije, podnese ostavku.

Potpredsednik SDP-a Rajko Ostojić, međutim, kaže da će o tome odlučiti sam Bernardić.

Koalicija Možemo iznenađenje izbora

Prema preliminarnim rezultatima, najveće iznenađenje je koalicija Možemo, koja okuplja šest levih i zelenih stranaka.

U izbornoj platformi Možemo nalaze se – Možemo, Nova levica, Radnička fronta, ORaH, Zagreb je NAŠ i Za grad.

Rekordno niska izlaznost 

Prvi podaci pokazuju da je izlaznost bila oko 40 odsto, koja je rekordno niska.

Ne zna se razlog za malu izlaznost, mada se navodi iseljavanje mladih, kao i činjenica da se izbori održavaju usred epidemije.

Građani su birali 151 poslanika u hrvatskom parlamentu.

Ovi izbori su održani nekoliko meseci pre redovnog roka, uprkos svakodnevnom povećanom broju novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj.