Molebni u Crnoj Gori se privremeno odlažu, sutra internet-litija

Episkopski savet Srpske pravoslavne Crkve u Crnoj Gori saopštava da se zbog ozbiljnosti opšte zdravstvene situacije privremeno odlažu molebni.

"Uoči sjutrašnje nedjelje 5. jula i u njoj najavljenih molebana u crkvenim portama širom Crne Gore, obavještavamo sveštenstvo, vjernike i građanstvo, da takva sabranja privremeno odlažemo", navodi Episkopski savet.

U saopštenju se navodi da to čine zbog ozbiljnosti opšte zdravstvene situacije u zemlji i povratka "zloćudnog virusa koji opet, ovdje u Crnoj Gori, odnosi ljudske živote" 

"Iako smo imali mogućnost da molebane održimo ispred hramova, i čvrstu namjeru da tom prilikom ispoštujemo naredbe zdravstvenih institucija, cijenimo da su okolnosti takve, da osim poštovanja propisa treba pokazati primjer uzdržanja i strpljenja. Formalno-pravno imamo proglašen kraj epidemije, i pravno utemeljenje da naše opravdane proteste nastavimo, ali faktički, bolest se vratila među nas i ona trenutno napreduje", ističe Savet.

"Što se tiče redovnog bogosluženja u brojnim pravoslavnim parohijama na sjeveru u kojima su ponovo zabranjena bogosluženja sa prisustvom vjerujućih, pozivamo, kao i ranije, vjernike da budu u dogovoru sa svojim parohijskim sveštenikom u vezi obavljanja nasušnih molitvi i sveštenoradnji. Kad su u pitanju redovna crkvena bogosluženja u drugim gradovima, ona će se obavljati po ustaljenom redu, uz poštovanje zdravstvenih propisa", saopštava, između ostalog, Episkopski savet. 

Navodi se da će u nedelju imati novu tzv. internet-litiju koju će predvoditi mitropolit Amfilohije. 

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво