Istraga unutar policije zbog snimaka iz Budve

Unutrašnja kontrola crnogorskog Ministarstva unutrašnjih poslova proverava postupanje službenika Uprave policije 24. juna u Budvi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova sugeriše da je u određenim slučajevima tokom policijske intervencije 24. juna u Budvi došlo do nezakonitog prekoračenja ovlašćenja policijskih službenika.

"Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije je formiralo predmete u odnosu na slučajeve intervencije policijskih službenika 24. juna u Budvi, u vezi kojih su, putem elektronskih i drugih medija, objavljeni snimci događaja na osnovu kojih se ukazuje na sumnju da je u određenim slučajevima došlo do nezakonite upotrebe prinude ili prekoračenja ovlašćenja policijskih službenika prema pojedinim licima", piše u odgovoru MUP-a dostavljenim Vijestima.

Višenedeljne političke tenzije zbog smene vlasti u Budvi eskalirale su tog dana kada je policija u nekoliko navrata interevenisala prema građanima i odbornicima Demokrata, Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije, prenose Vijesti.

Inicidenti zabeleženi kamerom 

U medijima je objavljeno nekoliko snimaka u kojima se vidi prekomerna upotreba sile policije naročito prema Budvanima Đorđu Đuraševiću i Predragu Radetiću.

Tokom policijske intervencije Đurašević je povređen, a na snimcima se vidi kako mu prilazi inspektor, a potom ga čupa, vuče i gura na parkirani automobil. Tokom dana policija je na nekoliko lokacija bacila suzavce, a onda su patrole kružile gradom i privodile pojedince...

Vijesti navode da se na jednom od snimaka vidi kako policajci šutiraju muškarca koji nije pružao otpor i koji je podignutih ruku sačekao policajce koji su trčali ka njemu i oborili ga na zemlju...

Službenici te institucije slično su postupili i u jednom budvanskom kafiću, gđe su takođe šutirali jednog gosta oborenog na pod...

Pet dana nakon incidenata u Budvi, ministar MUP-a Mevludin Nuhodžić najavio je da će se pojedini slučajevi intervencije policije preispitati.

"Policijski službenici će, ukoliko se utvrdi da su prekoračili ovlašćenja, biti procesuirani u skladu sa procedurom", kazao je Nuhodžić.

Opozicija je nakon dešavanja u Budvi tražila njegovu i ostavku direktora policije Veselina Veljovića.