Potpredsednik Vlade Slovenije zadržan na ispitivanju u policiji

Zdravko Počivalšek, potpredsednik Vlade Slovenije, ministar za ekonomski razvoj i tehnologiju i predsednik Stranke modernog centra, koalicionog partnera SDS-a Janeza Janše, zadržan je u policiji kao osumnjičeni u istrazi o nepravilnostima u nabavci respiratora i zaštitne opreme.

Slovenački Nacionalni istražni ured koji ispituje nepravilnosti nabavke zaštitne opreme i respiratora izvršio je višečasovnu pretragu na 11 različitih lokacija, uključujući Ministarstvo za ekonomski razvoj i kuću ministra Počivalšeka.

Nekoliko sati nakon današnjih pretraga kuća i ureda koje je proveo slovenski Nacionalni istražni biro ostavke su podneli ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs i generalni direktor policije Anton Travner.

Glavni osumnjičeni u kriminalističkoj istrazi je potpredsednik slovenačke vlade Zdravko Počivalšek, a osim njega, osumnjičena je i Andreja Potočnik, nekadašnja poslanica iz redova Počivalšekove stranke, koja se operativno bavila kupovim zaštitne medicinske opreme i respiratora.

U glavnoj policijskoj upravi Slovenije navode da se istražuju kriminalne radnje za koje su zaprećene kazne i do osam godina zatvora.

Afera nabavke respiratora i do četiri puta skupljih od uobičajene cene, kao i prema procenama lekara – lošeg kvaliteta, snažno je potresla slovenačko društvo.

Ivan Gale, uzbunjivač iz Zavoda za robne rezerve, izašao je u javnost za inkriminišućim informacijama o nabaci respiratora.

Nakon što je stavljen pod policijsku zaštitu, započeta je istraga protiv onih koje je naveo u svojim optužbama.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво