Molebni za očuvanje svetinja širom Crne Gore, nezadovoljni građani na ulicama Podgorice i Nikšića

Građani su se okupili ispred hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog usvajanja Zakona o slobodni veroispovesti. Molebni i u Kotoru, Herceg Novom, Budvi, Baru. Građani u Nikšiću samoincijativno krenuli u protestnu šetnju.

Mitropolija crnogorsko-primorska je saopštila da neće biti oraganizovanih litija nakon što je Nacionalno koordinaciono telo za koronavirus odlučilo da zabrani litije, ali i druge javne skupove.

Ipak, kako bi iskazali nezadovoljstvo zakonom, građani su se okupili ispred hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, a Vijesti pišu da građani ulaze u hram gde je organizovan moleban.

Molebanu u Podgorici prisustvuju i studenti okupljeni oko "Studentske inicijative za odbranu svetinja", koji su ispred hrama raširili transparent na kojem piše: "Studenti ne daju svetinje".

Građani u Nikšiću samoinicijativno su krenuli u protestnu šetnju. Prisutni skandiraju "Nikšićani brane svetinje", "Ustala je Crna Gora, svetinja se branit mora", javljaju Vijesti.

Tokom molebana doc. dr Dušan Krcunović pročitao je obraćanje u ime 120 doktora nauka, univerzitetskih profesora i magistara u znak protesta usvajanja Zakona.

"Ono što nas je sabralo jeste donošenje tzv. Zakona o slobodi vjeroispovijesti; zakona čije usvajanje očigledno ima za cilj da razbaštini našu Mitropoliju i naše eparhije. A sa tim i da nas odvoji od našeg ‘stuba i tvrđave Istine', od tradicije koja predstavlja vertikalu vjekovnog postojanja naše zajednice", navodi se, između ostalog, u pismu koje je pročitao Krcunović.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije služio je moleban u manastiru Podlastva u Grblju.

Osim u Podgorici, molebni su organizovani u Budvi, Baru, Danilovgradu, Kotoru, Herceg Novom i na Žabljaku.

Ranije danas, novinari iz Crne Gore uputili su apel da se poštuje osnovno ljudsko pravo na slobodu veroispovesti, ističući da su Eparhije SPC izložene brutalnom progonu od strane vlasti.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво