Uhapšeni gradonačelnik Budve i predsednik Skupštine opštine

Gradonačelnik Budve Marko Carević i predsednik Skupštine opštine Budva Krsto Radović uhapšeni su jutros ispred zgrade opštine. Policija upotrebila hemijska sredstva, a polomljena su stakla na zgradi opštine, prenose "Vijesti". Jutrošnji incidenti su kulminacija višenedeljnih previranja u Budvi, nastalih stvaranjem nove, "tanke" većine u lokalnom parlamentu.

Uhapšeni su i menadžer Opštine Budva Milo Božović, sekretar za investicija Mladen Mikijelj, Nikola Jovanović, šef Carevićevog kabineta, kao i Đorđe Vujović, Carevićev savetnik.

Uhapšeni su i sin i brat Marka Carevića. Prethodno je kordon policije pokušao da uvede Upravnu inspekciju u zgradu Opštine Budva.

Ranije juče službenici Upravne inspekcije Ministarstva javne uprave sprečeni su da u skupštinsku službu Opštine Budva zavedu odluku nove skupštinske većine kojom su smenjeni Carević i Radović.

Policija upotrebila hemijska sredstva, a polomljena su stakla na zgradi Opštine, prenose Vijesti.

Opštinski funkcioneri i građani okupili su se rano jutros u prostorijama Opštine Budva, nakon što je desetak kombija punih policije jutros došlo u Budvu.

Blokada zgrade Opštine i intervencija policije

U zgradi je bilo više od 100 ljudi, bila su blokirana vrata, kao i službeni ulaz gde je bilo parkirano vozilo.

Carević je ranije poručio da je "na sceni okupacija Budve".

U kancelariji Radovića kao podrška bila su i četiri poslanika Demokratske Crne Gore.

Carević i Radović su sinoć potvrdili da će ostati u zgradi Opštine.

Oni su tada poručili da očekuju da će upravni inspektori danas sa policijom pokušati da uđu u zgradu Opštine.

Nakon incidenta, inspektori su zatražili asistenciju policije.

To je urađeno na zahtev vršioca dužnosti predsednika Skupštine i Opštine Budva Snežane Kuč i Vladimir Bulatović.

Osporavanje legalnosti smene

Carević je juče podneo krivične prijave protiv tri inspektora Upravne inspekcije, kao i protiv odbornice DPS Snežane Kuč i lidera budvanskog odbora Crnogorske Vladimira Bulatovića zbog "zloupotrebe službenog položaja, stvaranja kriminalne organizacije za nasilno preotimanje vlasti i upad u službene prostorije".

Nova odbornička većina je, iz trećeg puta, Carevića i Radovića smenila 11. juna i potom imenovala Bulatovića i Kuč za vršioce dužnosti.

Sednica je održana u turističkom naselju "Slovenska plaža" u Budvi, zato što im nije bio omogućen ulazak u zgradu opštine.

Za smenu Carevića i Radovića glasalo je svih 17 odbornika nove većine koju čine odbornici DPS, SD, Crnogorske i nezavisni odbornik Stevan Džaković.

Stvaranje nove većine praktično je omogućio odbornik Stevan Džaković koji je, istupivši iz Demokratskog fronta, podržao održavanje sporne sednice Skupštine opštine i smenu Carevića i Radovića.

Demokratski front je potom pozvao Džakovića da vrati mandat kako bi se „izbegla politička korupcija i prekrajanje izborne volje građana".

Liderka Crnogorske Anđela Ivanović je, obrazlažući inicijativu za smenu Carevića, rekla da je prvi čovek Budve prekršio koalicioni sporazum i navela umešanost u milionske korupcionaške afere.

Carević je, s druge strane, tvrdio da je glavni razlog što se traži njegova smena organizovanje litija u Budvi, u znak protesta protiv Zakona o slobodi vjeroispovesti.

Lokalni izbori u Budvi trebalo bi da budu održani u septembru. 

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво