Crna Gora kupila dva nova helikoptera za vojsku

Ministarstvo odbrane Crne Gore potpisalo je međudržavni ugovor za nabavku dva helikoptera Bel 505 "Džet rendžer X”, sa kanadskom komercijalnom kompanijom. Kako su saopštili, ugovor podrazumijeva da će ta kompanija omogućiti obuku u Francuskoj za tri pilota iz Crne Gore, kao i za osam tehničara na Bel trenažnoj akademiji u Fort Vortu u Teksasu.

Crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković poručio je tim povodom da se tri godine od učlanjenja u NATO predano radi na unapređenju vojske i da je Crna Gora spremna za nove izazove.

"Sa ovakvim vazduhoplovima, jedinstvenim na Zapadnom Balkanu, našim pilotima obezbedićemo odličnu obuku, ali i mogućnosti da obavljaju različite zadatake", istakao je Bošković.

Sa brzinom od 232 kilometara na sat i nosivošću od 680 kilograma, Bel 505 je dizajniran da bude siguran i lak za lejenje. Dizajn, kako navode iz  crnogorskog minsitarstva, u prvi plan stavlja sigurnost, performanse i pristupačnost, spajajući proverne sisteme sa naprednom tehnologijom i elegantnim, modernim izgledom.

"Ponosni smo što ćemo u našoj eksadrili imati novi Bel 505, koji je opremljen sa najnovijom tehnologijom", kazao je pukovnik Nenad Pavlović iz Vazduhoplovnih snaga Crne Gore, "Ovi helikopteri omogućiće našim pilotima da bolje obavljaju svoje dužnosti, posebno u okviru treće misije koja se odnosi na pomoć stanovništvu".

Jedan helikopter u Crnu Goru će stići tokom narednog meseca, a drugi početkom 2021.godine.

Ukupna vrednost te nabavke je preko 3.267.000. evra saopšteno je iz crnogorskog ministarstva.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво