Severna Makedonija, lideri albanskih partija u klinču

Lideri albanskih političkih stranaka, Zijadin Selja i Ali Ahmeti ušli su u žestok klinč posle izjave lidera Unije za demokratske integracije da je došlo vreme da premijer Severne Makedonije bude Albanac. Selja odgovorio Ahmetiju da je pobegao kada je Taljat Džaferi biran za šefa Sobranja.

Lider najveće albanske partije u Severnoj Makedoniji, Ali Ahmeti rekao je, povodom 18. godišnjice od osnivanja stranke, da je došlo vreme da premijer te države bude Albanac, što je naišlo na žestoke kritike Zijadine Selje, koji je šefa DUI nazvao "kukavicom".

"DUI nema legitimitet da govori o potrebama građana. Njihovih 18 godina obeležila su neispunjena obećanja, skandali, laži i manipulacije", rekao je predsednik Alijanse za. Albance, Zijadin Selja.

Izjava lidera Alijanse za Albance, koja je kao i DUI bila deo vladajuće koalicije na čijem su se čelu nalazili socijaldemokrate Zorana Zaeva, usledila je pošto je Ali Ahmeti rekao da je vreme za Albanca na čelu vlade Severne Makedonije.

Selja je, istovremeno, podsetio da je Ahmeti propustio sednicu parlamenta na kojoj je potvrđen izbor Taljata Džaferija na mesto predsednika Sobranja. Izbor prvog Albanca na ćelo parlamenta pratila je serija incidenata, koje su organizovale pristalice VMRO-DPMNE.

Jednako oštar prema Ahmetiju bio je i Zoran Zaev, koji je rekao da DUI neće biti deo buduće vladajuće koalicije, ukoliko zahtev Ahmetija bude da njegova stranka dobije mesto premijera.

Suštinski, Demokratska unija za integracije, nastala demilitarizacijom Oslobodilačke nacionalne armije posle potpisivanja Ohridskog sporazuma 2001. godine, bila je deo svih vladajućih koalicija od trenutka kada je prvi put izašla na izbore.

Na poslednjim izborima, pak, čak 70.000 Albanaca glasalo je za SDSM, odnosno svega oko 12.000 manje nego za Ahmetijevu stranku, što je izazvalo pometnju na albanskoj političkoj sceni.

Političke stranke u Severnoj Makedoniji već nedeljama pokušavaju da se dogovore o novom datumu za održavanje parlamentarnih izbora, odloženih zbog pandemije koronavirusa.