Darmanović: Državni vrh Srbije podiže tenzije u Crnoj Gori

Državni vrh Srbije, zajedno sa medijima koje kontroliše, a potpomognut svojim političkim saveznicima u Crnoj Gori, već duže vreme koristi svaku priliku da u Crnoj Gori stvara ili podiže tenzije, kako bi pod izgovorom navodno ugroženih srpskih interesa izazvao političku nestabilnost u Crnoj Gori, rekao je crnogorski ministar spoljnih poslova Srđan Darmanović.

Srđan Darmanović je u Skupštini Crne Gore ponovio svoj raniji stav da se Srbija meša u unutrašnje stvari Crne Gore.

"Srpski državni vrh, zajedno sa medijima koje kontroliše, a potpomognut svojim političkim saveznicima u Crnoj Gori, već duže vreme koristi svaku priliku da u Crnoj Gori stvara ili podiže tenzije, kako bi pod izgovorom navodno ugroženih srpskih interesa izazvao političku nestabilnost u Crnoj Gori, ali i skretao pažnju sopstvene javnosti sa svojih unutrašnjih problema, afera i nerešenih pitanja", rekao je Darmanović odgovarajući na poslaničko pitanje poslanika Demokratskog fronta Miluna Zogovića.

Posebnu ulogu, kako je naveo, "u tome imaju režimski mediji čiji su otrovni natpisi i bombastične naslovnice protiv Crne Gore verovatno prevazišli sve do sada viđeno".

"Rekao bih da čak ni u Miloševićevo vreme nije bilo ovoliko mržnje, razularenosti i prostote u medijskoj kampanji protiv Crne Gore", naglasio je Darmanović.

Ali današnja Crna Gora nema mitomanski odnos ni prema kome i Srbija tu nije izuzetak, dodao je Darmanović.

"Srbija je za današnju Crnu Goru samo ono što sama želi da bude. Iskreni prijatelj, dobar sused, veliki ekonomski partner, sa kojom nas vežu ljudske i ekonomske veze, ako se tako bude odnosila prema nama. Latentna opasnost i protivnik, ako se bude ponašala kao regionalni hegemon i mešala u naše unutrašnje stvari", naveo je ministar.

Ukazao je da Crna Gora nije povratila svoju nezavisnost 2006. i postala članica NATO-a 2017. godine samo zato da bi onda dopustila da nestane ili postane nečiji satelit.

"Upravo suprotno. Ova zemlja sama i zajedno sa svojim saveznicima ima dovoljno snage i kapaciteta da se odupre svim atacima sa strane, da nastavi da se razvija i ide napred, vodeći računa prije svega o sebi i svojim nacionalnim interesima. Ponavljanja Podgoričke skupštine neće biti i što se pre to shvati, naši odnosi sa Srbijom biće mnogo bolji nego do sada", zaključio je Darmanović.