Održano ročište za aferu "Respiratori", Novalić preti da će presuditi sam sebi

Ročište za određivanje pritvora osumnjičenima za nelegalnu nabavku 100 respiratora iz Kine, među kojima je i premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, završeno je u Sarajevu posle sedam sati. Odluka Suda BiH da li će osumnjičeni biti zadržani u jednomesečnom pritvoru biće naknadno saopštena.

Pored premijera Fadila Novalića, osumnjičeni su direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik kompanije "Srebrna malina" Fikret Hodžić.

Sumnja se da su nelegalno nabavili 100 respiratora iz Kine i na taj način potrošili 10,5 miliona konvertibilnih maraka iz državne kase.

Tužilaštvo BiH Novalića, Solaka i Hodžića tereti za udruživanje radi počinjenja krivičnog dela, zloupotrebu položaja, primanje nagrade, trgovinu uticajem i pranje novca, a Solaka i Hodžića i za falsifikovanje službene isprave.

Tužitelji su izneli svoju argumentaciju, a među materijalnim dokazima našla se i komunikacija putem aplikacije Viber koja je prema tvrdnjama optužbe izvučena iz premijerovog mobilnog telefona.

Telefon je, prema sudskoj naredbi oduzet nekoliko dana ranije. Kako je rečeno, deo poruka je obrisan kada je otvorena istraga.

Za osumnjičene je zatražen jednomesečni pritvor zbog bojazni da će uticati na svedoke i postojanja realne mogućnosti da će boravkom na slobodi biti u mogućnosti da sakriju ili unište dokaze. 

Tužilaštvo je navelo da bi njihovo puštanje na slobodu mogl odovesti i do uznemirenja javnosti.

Tužioci su se fokusirali i na prebacivanje novca Federalnoj upravi civilne zaštite, a koja je zatim novac uplatila "Srebrenoj malini" za kupovinu respiratora.

Optužba tvrdi da je Hodžić pokušavao da pronađe što jeftinije respiratore kako bi što više novca ostalo za protivpravnu imovinsku korist.

"Uhapsiti svog premijera je državni udar"

Branioci osumnjičenih su naveli da njihovi klijenti nisu odgovrni za krivična dela za koja se sumnjiče, te da se protive određivanju mere pritvora jer za to nema zakonskog uporišta. Tvrde da se radi o politički motivisanom procesu.

Advokatica premijera Novalića Vasvija Vidović je istakla je da nema nijednog dokaza da je Novalić zloupotrijebio položaj, te da ne postoji jasan činjenični opis ko je i kako primio novac.

Navela je i da odluka Suda BiH da pritvori Novalića može imati nesagledive posledice po funkcionisanje Federacije i izazvati haos jer on, kako je navela "potpisuje isplatu penzija i invalidnina".

Premijer Novalić se obratio Sudu i naveo da je "isfrustriran postupkom Tužilaštva, ta da ništa nije jeo ni pio od četvrtka.

"Ovde ništa nije po definiciji pranja novca, ako neko može dokazati da se to desilo ne treba meni sud da sudi, ja ću sam sebi presuditi. Uhapsiti svog premijera za mene je državni udar", rekao je Fadil Novalić.