Ulrike Lunaček podnela ostavku

U Austriji je pala prva politička žrtva pandemije kovida. Državna sekretarka za umetnost i kulturu, Ulrike Lunaček podnela je ostavku na tu funkciju "zato što joj nije bilo moguće da radi svoj posao“. Poslednjih sedmica je praktično čitava kulturna branša glasno kritikovala nesnalaženje Lunačekove u novim uslovima, grubost i odsustvo empatije u obraćanju delatnicima iz teško pogođenog umetničkog sektora, kao i nekompetentnost.

Ulrike Lunaček se rano angažovala u partiji austrijskih Zelenih i u politiku ušla 1995 kao borac za gej-prava. Između 1999-2009 je bila poslanica u nacionalnom parlamentu; 2009-2017 bila članica Evropskog parlamenta. Neko vreme, 2006-2009 je bila ko-predsednica Evropske partije zlenih.

Uoči austrijskih nacionalnih izbora 2017. Lunaček je kratko bila i šefica austrijskih Zelenih, u dvojcu sa Tirolkom Ingrid Felipe. Posle katastrofalnih rezultata za Zelene - stranka nije prešla izborni cenzus i izletela je iz nacionalnog parlamenta - Lunaček je pdonela ostavku na sve političke funkcije, i kod kuće i u Evropi.

Iz prisilne političke penzije izvukao je trenutni šef Zelenih, vice-kancelar Verner Kogler, kad je ovog januara postavio na mesto državne sekretarke, praktično ministarke za kulturu.

Pored borbe za gej prava, Lunaček se na evropskom planu profilisala kao borac za samostalnost Kosova.

Godinama je bila izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo, uloga u kojoj je delovala neskriveno lično i pristrasno, optužujući Beograd da je on glavni krivac da Priština ne pravi ozbiljnije korake ka demokratiji.

Pre dve godine je iz štampe izašla njena knjiga, u slobodnom prevodu "Graditi mir znači graditi za budućnost" gde je praktično nastupila kao politiki glasnogovornik Prištine.

"Kad bih letela za Prištinu, službenik na aerodromu bi mi uvek rekao da se raduje što sam opet došla. U Beču mi se to još nikad nije dogodilo", rekla je u intervjuu (Die Presse, 16.2.2018) povodom predstavljanja svoje knjige.

Lunaček je vodila političku kampanju za oslobađanje Ramuša Haradinaja 2017. i pozdravila odluku francuskih vlasti kad su odbile da ga izruče srpskom pravosuđu, koje ga je tražilo zbog ratnih zločina.

Kao političarka dve "monokulture", gej-prava i kosovske samostalnosti, Lunaček se na novoj poziciji ministarke za kulturnu politiku i umetnost nije snašla.

Prva izjava za javnost u januaru je bila preispitivanje smisla Nobelove nagrade za književnost, jer je "Bob Dilan dosadan" a "Handke je nije zaslužio zbog političkiih stavova".

Posle toga je došla epidemije i zaista teška situacija za kulturni pogon. Svi segmenti u Austriji se polako oporavljaju, ili barem imaju neki plan pred sobom - ekonomija, obrazovanje, gastronomija, turizam.

Svi, osim kulture i umetnosti. Zato što nije uspela da u tim oblastima stvori barem nadu svetla na kraju tunela, zbog toga odlazi.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво