Dodik: Neprihvatljivo da vlast Crne Gore koristi silu protiv crkve i vernika

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je neprihvatljivo da Crna Gora koristi državnu silu i zloupotrebljava pravosudni sistem da bi se obračunala sa sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve.

"Ovo je dodatni udar na SPC koji dokazuje da crnogorska država ima jedini plan, a to je da devastira SPC na prostoru Crne Gore", izjavio je Milorad Dodik novinarima, komentarišući hapšenje episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sedmorice sveštenika SPC u Crnoj Gori.

Srpski član Predsedništva BiH ocenio je da će Crna Gora morati da se suoči sa ogromnom voljom naroda koji se i u uslovima epidemije koronavirusa bori za svoju crkvu i njene svetinje i imovinu.

Dodik je rekao da se plaši da crnogorska vlast nije ništa naučila iz lekcije o nametanju zakona o oduzimanju crkvene imovine u Crnoj Gori, koji bi trebalo da bude ukinut.

"Oni su naprosto otišli korak dalje, zatvarajući vladiku i sedam njegovih sveštenika. U svakom slučaju, to je neprihvatljivo" naglasio je Dodik.

Naglsio je da je epidemija koronavirusa samo "izgovor za drsko ponašanje crnogorskih vlasti i njihov obračun sa narodom, SPC i vernicima u Crnoj Gori".

Dodik je rekao da je razgovarao sa patrijarhom srpskim Irinejem, te da mu je preneo da je ovakvo ponašanje crnogorske vlasti jedinstven slučaj u Evropi, koja je takođe zahvaćena epidemijom koronavirusa, pa se nigde ne dešavaju hapšenja sveštenika.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">