Apel mitropolita Porfirija vlastima Crne Gore

U javnom apelu upućenom vlastima u Crnoj Gori mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije navodi da vladiku Joanikija poznaje skoro četiri decenije i da je na tome blagodaran Bogu. Mitropolit Porfirije je pozvao zvaničnike Crne Gore da svojim postupcima ne produbljuju i onako složenu situaciju.

Mitropolit Porfirije navodi da osećam potrebu, ne samo da mu izrazim podršku i sastradalnu bratsku ljubav, nego, ujedno, da aktuelnim vlastima u Crnoj Gori dobronamerno i prijateljski ukaže da postoje i drugi izlazi iz slepe ulice u koju su doveli sami sebe usvajanjem nepravednog zakona.

"Mada, tolikom hrastu i duhovnom gorostasu, kakav je naš čestiti Vladika, teško da išta može nauditi, niti ga saviti, a kamoli polomiti. Teror nad Crkvom, po ugledu na Enver Hodžu, nije i ne može biti rešenje za Crnu Goru", navodi mitropolit Porfirije.

On je pozvao zvaničnike Crne Gore da svojim postupcima ne produbljuju i onako složenu situaciju, nego da uče od onih koje su pritvorili. 

"Vladika i njegovi utamničeni sveštenici su molitvom i javnim apelom upućenim svojim vernicima, spremnim na svaku žrtvu, ali i poslušnost svome Vladiki i svojoj Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, da sačuvaju mir i prisebnost, pokazali hristoliku samožrtvenu odgovornost za dobro naroda i očuvanje mira u državi", naglasio je mitropolit Porfirije.

Svojim postupcima vladika Joanikije je pokazao da ne pravi razliku među ljudima, već da sa istom ljubavlju brine, kako o svojoj pastvi, tako i o životima svojih progonitelja i njihovih bližnjih, navodi u javnom apelu mitropolit zagrebačko-ljubljanski.

"Sada je sva odgovornost prebačena isključivo na crnogorsku političku vrhušku. Ne treba im nikakva posebna mudrost. Ugledajte se, časni glavari, na brižnog i ljubavlju ispunjenog vašeg i našeg duhovnog pastira, vladiku Joanikija", apeluje mitropolit Porfirije.

Na kraju mitropolit Porfirije je poželeo svima da Sveti Vasilije Ostroški "podari mira, rasuđivanja, dobre volje i straha Božijeg, da učinimo sve što je potrebno kako nas se potomci ne bi postideli".

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво