RS u izveštaju Savetu bezbednosti UN insistira na poštovanju Dejtona

Vlada Republike Srpske uputila je redovan izveštaj Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija u kojem se insistira na poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, uz zahtev za uživanje i zaštitu tih prava političkim i pravnim sredstvima, prenosi RTRS.

U 23. po redu izvještaju Republike Srpske Savetu bezbjednosti UN naglašava se da Republika Srpska, kao strana Dejtonskog sporazuma, ostaje u potpunosti posvećena Sporazumu, uključujući Ustav Bosne i Hercegovine.

"Republika Srpska poštuje pravnu strukturu, prava i obaveze iz Sporazuma, uključujući i one iz Ustava BiH (Aneks četiri Dejtonskog sporazuma) i poziva druge strane i svjedoke da poštuju ovaj sporazum" navodi se u izvještaju.

U izveštaju se napominje da to podrazumeva poštovanje autonomije entiteta i prava konstitutivnih naroda, garantovanih Ustavom BiH, kao i uzdržavanje od uplitanja u unutrašnja pitanja BiH.

"Republika Srpska nastavlja da podržava BiH kako je uređena Ustavom i nastaviće da se zalaže za puno sprovođenje Dejtonskog sporazuma. Srpska ima puno pravo da insistira na potpunom poštovanju strukture uspostavljene Dejtonskim sporazumom", piše u izveštaju.

Navedeno je da, suprotno navodima nekih kritičara, Republika Srpska nema plan secesije od BiH.

"Dejtonski kompromis uspješno čuva mir u BiH skoro 25 godina. BiH može biti sasvim funkcionalna ako joj se dozvoli da funkcioniše u skladu sa Ustavom BiH i može imati sjajnu budućnost kao uspješna i stabilna zemlja, ali ta se budućnost mora graditi u skladu sa Dejtonskim sporazumom" piše u izvještaju.

"Bošnjačke stranke rade na poništavanju Dejtona" 

U izveštaju se napominje da i ostali akteri u BiH i međunarodna zajednica, takođe, imaju obavezu da poštuju Dejtonski sporazum da bi BiH bila uspešna i prosperitetna zemlja.

"Nažalost, Stranka demokratske akcije (SDA) i druge bošnjačke političke stranke nikada nisu prihvatile dejtonski kompromis i neumorno rade na njegovom poništavanju", piše u izveštaju.

Podseća se da je SDA usvojila Deklaraciju u kojoj poziva na potpuno ukidanje dejtonskog uređenja, uključujući entitete i mehanizme zaštite konstitutivnih naroda, a u prilog unitarne države pod dominacijom ove stranke.

SDA je prošle godine najavila i da će od Ustavnog suda BiH tražiti da proglasi i ime Republika Srpska neustavnim, uprkos činjenici da je to ime nekoliko puta navedeno u Ustavu BiH i u Dejtonskom sporazumu.

"Visoki predstavnik prisvaja diktatorska ovlašćenja" 

U izveštaju je staknuto da određeni elementi u međunarodnoj zajednici ne shvataju ni značaj dejtonskih načela za buduću stabilnost i uspjeh BiH i nastavljaju da podrivaju dejtonsko uređenje.

"Najviše pada u oči to što visoki predstavnik i dalje prisvaja diktatorska ovlašćenja nad BiH koja su oprečna njegovim striktno definisanim odgovornostima iz Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma. Pored toga, visoki predstavnik koristio je samoprisvojena diktatorska ovlašćenja za centralizaciju BiH suprotno dejtonskom sistemu", piše u izveštaju.

Navodi se da visoki predstavnik nijednom nije osudio nastojanja SDA i drugih bošnjačkih stranaka da ponište dejtonski kompromis kroz podrivanje entiteta i prava konstitutivnih naroda BiH.

"Izraz promenjiv okvir je oksimoron"

Napominje se da neke strane diplomate ponekad govore o dejtonskom ustavnom sistemu kao pukom skupu privremenih mera.

A kao primer se navodi izjava američkog specijallnog predstavnika za Balkan Metju Palmera da "Dejtonski sporazum nikada nije ni trebalo da bude fiksan, nego promenjiv okvir".

"Ovo je netačan istorijski prikaz, pošto su strane koje su učestvovale u pregovorima u Dejtonu znale da je sporazum morao biti konkretan, detaljan i sveobuhvatan, bez neriješenih pitanja i potencijalnog izvora političkog sukoba", navedeno je u izveštaju, uz zapažanje da je izraz "promenjiv okvir" oksimoron.

Vlada Republike Srpske usvojila je izvještaj Savetu bezbednosti UN koji je, u ime Republike Srpske kao potpisnice svih aneksa koji čine Dejtonski sporazum, generalnom sekretaru UN i zemljama članovima Saveta bezbednosti, uputio predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара