Policija legitimisala vernike i zatvorila hram u Podgorici

Crnogorski policajci u uniformi legitimisali su vernike okupljene u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, a zatim rešili i da zatvore hram zbog navodnog nepoštovanja mere fizičke distance, saopštila je uprava Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja, koja ovaj događaj vidi kao "planski i kontinuirani pritisak na Crkvu".

Uprava Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici saopštila je da je na današnji praznik Svetih žena mironosica, služena liturgija bez prisustva vernika iza zatvorenih vrata.

"Nakon Svete liturgije, Hram je otvoren i vjerni narod je jedan po jedan, ulazio i pridržavao se fizičke distance i ostalih preporuka Instituta za javno zdravlje Crne Gore", navedeno je u saopštenju.

Oko 10 časova, nekoliko uniformisanih policajaca, bez pismenog naloga, na vratima Hrama u prostoru koje je vlasništvo Mitropolije crnogorsko-primorske, legitimisali su roditelje sa malom decom i druge građane, tvrde iz uprave Hrama.

"Policajci u uniformi, kada su konstatovali da se vjerni narod pridržava pomenutih mjera, posle pola sata su dobili novo naređenje koje je saopšteno usmenim putem, od nama nepoznatih starješina, da su za boravak u zatvorenom prostoru neophodne maske, a ova odluka stupa na snagu tek sutra, 4. maja", piše u saopštenju.

Kada je to ispunjeno, nova zahtevana mera su bile rukavice, kažu iz uprave Hrama.

"Nakon toga, sljedeća odluka je bila da se zatvori Hram, zato što po njima, navodno, nije bila ispoštovana mjera fizičke distance", istaknuto je u saopštenju.

"Vlast zloupotrebljava trenutnu situaciju" 

Uprava Hrama pita javnost, po čijem naređenju policija danas, kao i na praznik Cveti, na Veliku subotu i Vaskrs, "kršeći Ustav Crne Gore koji garantuje odvojenost Crkve i države, kao i slobodu u vršenju verskih obreda i poslova", zabranjuje vernom narodu da uđe u Hram i pomoli se Bogu u vreme kada nije policijski čas i kad nije zabranjeno kretanje.

"Pored svih poštovanja mjera i pokazane dobre volje od strane Crkve, izuzetno odgovornog odnosa vjernika, ne možemo da se otmemo utisku da je riječ o planskom i kontinuiranom pritisku na Crkvu", piše u saopštenju uprave Hrama. 

Smatraju da vlast nesumnjivo zloupotrebljavajući trenutnu epidemiološku situaciju, pod vidom zaštite zdravlja, "nastavlja obračun sa Pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori i vernim narodom".

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи