Crna Gora: Čija li je poslednja?

Predsednik i premijer Crne Gore različito o razmeni ambasadora sa Prištinom. I Vujanović i Đukanović, sa oprečnim stavovima, tvrde da je odluka o ovom pitanju u njihovim rukama.

Crnogorski predsednik i premijer, Filip Vujanović i Milo Đukanović različito o stavu te države prema procesu koji se vodi pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu i tvrde, uz oprečne tvrdnje, da je upravo u njihovim rukama odluka o razmeni ambasadora sa Prištiniom.

Vujanović je izjavio da će Crna Gora poštovati odluku Međunarodnog suda pravde u Hagu u vezi sa Kosovom i poručio da "završni akt razmene ambasadora između Crne Gore i Kosova pripada njemu kao šefu države".

Vujanović je podgoričkom portalu "Analitika" rekao da će Crna Gora poštovati odluku MSP ukoliko ona bude imala "punu eksplicitnost i ukoliko bude značila sasvim izričitu preporuku i stav".

"Ukoliko ta odluka bude imala punu eksplicitnost i ukoliko bude značila sasvim izričuti preporuku i stav mi ćemo to razmotriti sa maksimalnom pažnjom i odgovornošću, shodno našem odnosu prema tom sudu, deleći i ono što je politika EU kojoj pripadamo", rekao je Vujanović.

Đukanović je, pak, izjavio da vlada još uvek nije razmatrala pitanje konkretnog datuma uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Prištinom i ocenio da ne treba oklevati i čekati odluku Međunarodnog suda pravde.

"Ne treba dalje oklevati i zaklanjati se iza alibija, sa očekivanjem da će Međunarodni sud pravde u Hagu sada dati neku eksplicitnu negaciju dosadasnje ukupne politike međunarodne zajednice u odnosu na pitanje Kosova. To je čista iluzija i nikada nisam bio sklon da gubim vreme u iluzijama", kazao je crnogorski premijer na završnoj konferenciji za novinare u ovoj godini

Komentarišući jučerašnju izjavu ministra inostranih poslova Milana Roćena da Ministarstvo inostranih poslova ima poslednju reč u vezi sa eventualnim otvaranjem ambasade u Prištini, Vujanović je rekao da "završni akt razmena ambasadora između Crne Gore i Kosova pripada njemu kao šefu države".

"Diplomatske odnose uspostavlja vlada i verujem da će ona na krajnje ozbiljan i odgovoran način razmotriti koji je pravi trenutak, ali završni akt razmene ambasadora pripada predsedniku države i ja sam rekao svoj doživljaj koji ću do kraja poštovati", rekao je Vujanović.

Komentarišući različite stavove visokih državnih funkcionera po pitanju trenutka uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Prištinom, Đukanović je kazao da su to "lični stavovi" i da je odluka o tome "u nadležnosti vlade i Ministarstva inostranih poslova".

Crnogorski predsednik je ranije najavio da će Crna Gora pošovati odluku MSP, ukoliko bude odlučila da je nezavisnost Kosova nelegalno proglašena.

Vujanović je podsetio da je na nedavnom samitu u Valoni sa predsednicima Makedonije i Kosova zaključio da će se Crnoj Gori ostaviti da odabere pravi trenutak da sa Kosovom uspostavi diplomatske odnose.

Mislim da je korektno da Kosovo pokaže da našu manjinu istinski doživljava kao manjinu i da je normativno tako tretira, kao i da na jasan način pokaže da je održiv povratak izbeglica na Kosovo državna politika Kosova, rekao je Vujanović.

broj komentara 45 pošalji komentar
(subota, 26. dec 2009, 08:50) - anonymous [neregistrovani]

korjeni

Ne tako davno bio sam ponosan da sam porjeklom iz Crne gore,moji djed i baba su crnogorci-više ne .Prodali su se Americi i zapadu za momentalnu korist.Čašu vina još niko ne popi da je čašom žuči nezagorča .Na svakoga jednom dojde.

(subota, 26. dec 2009, 08:39) - anonymous [neregistrovani]

ovdje se ne zna ko pije, a ko placa...

Vujanovic je samo marioneta, zao je puno tog covjeka koji sluzi samo kao ukras.

(subota, 26. dec 2009, 00:49) - Milan [neregistrovani]

glumci

Ovo je cista gluma.Sa ovim oni glume da su nekakva demokratska drzava i da predsednik i premijer mogu da imaju razlicite stavove kao npr. u Rusiji Putin i Medvedev.Ne treba se zavaravati jer je Kralj Crne Gore jedini Milo Djukanovic.On je Tata i bice onako kako Veliki Don kaze.

(subota, 26. dec 2009, 00:07) - anonymous [neregistrovani]

ne mogu da verujem

Pa Crna Gora svojim postupcima u zadnjih par godina uporno dokazuje da joj je Srbija najmanje vazna, i da uziva u PROVOCIRANJU SRBIJE !

(subota, 26. dec 2009, 00:04) - anonymous [neregistrovani]

Kaput

Ne znam cija ce biti poslednja. Ali izgleda da je Vujanovicu (koga narod na izborima izabra za predsednika) dosadilo da viri ispod Milovog kaputa,koji urgred receno nije proverio svoj mandat, nego se vratio dosao "sporednim putem" na vlast . Gluma ili stvarnost, ovo je ipak pocetak kraja neprikosnovene vladavine Mila Djukanovica.

(petak, 25. dec 2009, 22:59) - Turcin [neregistrovani]

Crna Gora

Nikad nije kasno, uvidece da su pogresili i ispravice to...cenim...Srbija ce pobediti jer je pravda na nasoj strani...Albanci, uz postovanje, imaju svoju drzavu,pa ako im SRBIJA ne valja, pa siroko im polje!!!!!!

(petak, 25. dec 2009, 21:28) - anonymous [neregistrovani]

ssss

Kakva su to braca kad jedni drugima noz u ledja . I to kad je u pitanju najsvetije mesto Srbije a to je Kosovo i Metohija. Zar smo to mi Srbi zasluzili???????

(petak, 25. dec 2009, 20:46) - todorovic [neregistrovani]

vreme radi polako za nas

putujem puno po evropi i mogu vam reci damnoge nase severne susede obraduje kada cuju da smo nasto uradili i da napredujemo.sve ove male drzavice su niko i nista ekonomija im je ravna nuli,mali broj stanovnika i da ne nabrajam dalje.sto se tice mila i tacija isto ce biti dok su im potrebni naredjivace im kad za to se vise izgubi smisla i ne bude potrebno eto zavrsice oni kao i milosevic.pozdrav

(petak, 25. dec 2009, 19:10) - Слободан [neregistrovani]

Данашња Црна Гора

Данашњи црногорски политичари су срамота за Црну Гору. А заборавља ли та Црна Гора да је некада била српска држава Дукља? Заборавља ли да је целокупна црногорска култура заснована на српској култури и православљу? Заборавља ли Петра Петровића Његоша, једног од највећих СРПСКИХ књижевника који је јасно одредио црногорски идентитет као српски? Данашња Црна Гора би за Његоша би била срамота јер се потпуно одсрбила (да не кажем постала антисрпска). Али то се дешава кад од регионалне припадности направиш нацију...

(petak, 25. dec 2009, 18:51) - serb [neregistrovani]

Nauchi i ti

Komshija je prechi od roda, zato nas boli podmuklost prvih komshija! Nemaju ni crnogorci ni makedonci veci interes, od interesa da budu dobro sa prvim i najvechim komshijom na Balkanu-Srbijom!