Turizam u doba korone, češki koridor spas za Hrvatsku

Udruženje čeških turističkih agencija predložilo je vlastima da građanima koji nisu zaraženi koronavirusom dozvoli putovanje na destinacije koje nisu značajno pogođene pandemijom. Prve na listi takvih zemalja našle su se Slovenija i Hrvatska, što se komšijama veoma svidelo, pa su prvi koraci ka dogovoru već načinjeni.

Turističke agencije u Češkoj predložile su da se sa odabranim zemljama sklope ugovori kojima bi se definisali drumski i vazdušni koridori za zdrave turiste, koji po dolasku na destinaciju i nakon povratka u domovinu ne bi morali da ostanu u karantinu.

"Od resornih ministarstava zatražili smo da se pronađe rešenje za spasavanje letnje turističke sezone i agencija. Predložili smo da češka vlada kontaktira zemlje u kojima je epidemiološka situacija povoljna, te da se one dogovore oko uslova i potpišu ugovor koji bi omogućio uzajamna putovanja građana tih zemalja", objasnio je za Jutarnji list predsednik udruženja čeških turističkih agencija Jan Papež.

Uslov za početak putovanja bilo bi dobijanje posebne zdravstvene potvrde kojima bi Česi dokazivali da se nisu zarazili koronavirusom.

Hrvati ozbiljno shvatili predlog 

Hrvatske vlasti su ozbiljno shvatile predlog, videvši u njemu mogućnost da ožive turističku sezonu koja će zbog pandemije koronavirusa izvesno biti loša.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković već je telefonom razgovarao sa češkim kolegom Andrejem Babišem.

"U kontekstu odličnih odnosa Hrvatske i Češke razgovarao sam s češkim kolegom Babišem, te smo dogovorila da nam ministar Kapeli i ministarka Dostalova predlože prihvatljiv model dolaska čeških turista u Hrvatsku tokom ovogodišnje turističke sezone", napisao je Plenković na Tviteru.

Hrvatski ministar turizma Gari Kapeli rekao je za Hinu da će se sledeće nedelje čuti sa češkom ministarkom Klarom Dostalovom kako bi zajedno našli mogućnost dolaska čeških turista u Hrvatsku.

Kapeli je rekao da će se o mogućnostima otvaranja turističkih pravaca po popuštanju restriktivnih mera i o turizmu uopšte govoriti i na velikoj ministarskoj konferenciji koju će organizovati Hrvatska.

"Bilo je planirano da se konferencija održi u Dubrovniku 27. aprila, ali ćemo ipak video-vezom okupiti gotovo sve ministre turizma i druge zvaničnike zadužene za turizam iz gotovo svih zemlja Evropske unije. Razmotrićemo razne modele, predloge i mogućnosti za postupno pokretanje turističkog prometa", rekao je Gari Kapeli.