Odložen dijalog Mitropolije i Vlade Crne Gore zbog koronavirusa

Zbog opasnosti od pojave koronavirusa, pregovori između ekspertskih timova Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske o Zakonu o slobodi veroisposvesti su odloženi, prenosi RTCG.

Iz Mitropolije navode da su informaciju o prekidu pregovora dobili juče, uz obrazloženje da se "zbog novonastale situacije u vezi virusa Kovid-19 pregovori ekspertskih timova Episkopskog Saveta SPC i vlade odlažu".

"Primili smo juče informaciju od Vlade Crne Gore da se zbog novonastale situacije u vezi virusa Kovid-19 pregovori ekspertskih timova Episkopskog Savjeta SPC i Vlade odlažu. S obzirom na to da se radi o vanrednim okolnostima shvatamo i prihvatamo razloge odlaganja", saopšteno je iz Mitropolije, prenosi RTCG.

Ponavljaju da je ovakav Zakon za njih u spornim odredbama neprihvatljiv i neprimenljiv i da je to razlog zašto žele da, kako kažu, razgovaraju isključivo o njegovoj promeni a ne primeni.

"Zato apelujemo na sve državne organe da se uzdržavaju od svake vrste primjene ili pripreme za njegovu primjenu. Svaki jednostrani potez vlasti i eventualna zloupotreba u ovim vanrednim uslovima negativno bi se odrazilo na dalji tok pregovora i udaljilo bi nas od svakog kompromisa i valjanog dogovora. Ostajemo spremni i otvoreni za nastavak pregovora na ekspertskom nivou čim se okolnosti promijene budno prateći sve što se dešava u vezi sa spornim Zakonom", poručuju iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Kažu i da su u nastalim okolnostima crkvene aktivnosti svedene na minimum, poštujući preporuke nadležnih institucija.

"Kao što smo već saopštili, molitvene litije su privremeno obustavljene odmah nakon izricanja mjera o zabrani javnog okupljanja. Slijedeći odluke i preporuke, donijeta je odluka da Cetinjska Bogoslovija obustavi nastavu i raspusti sve đake kućama. Obustavljeni su časova vjeronauke, probe horova i zakazanih predavanja, tribina i manifestacija. Preko crkvenih medija se svakodnevno vjernici informišu o mjerama opreza", poručuju iz MCP-a.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво