Crna Gora: Zabrana putovanja i izbegavanje masovnih okupljanja zbog koronavirusa

Koronavirus još nije zabeležen u Crnoj Gori, ali zbog pogoršane epidemiološke situacije u svetu Institut za javno zdravlje je predložio, a crnogorsko Ministarstvo zdravlja donelo određene naredbe i preporuke koje se tiču putovanja u kritična područja, javna okupljanja kao što su sportski događaji i litije.

Tamošnje Ministarstvo zdravlja privremeno je zabranilo ulaz u Crnu Goru državljanima zemalja koje su najviše pogođene koronavirusom (Italija, Kina, Južna Koreja, Španija, Iran). 

Zabranjeno je i putovanje đaka van granica Crne Gore i odlazak na međunarodne sportske događaje.

Ministar zdravlja Crne Gore Kenan Hrapović preporučio ke da se dok traje opasnost od koronavirusa izbegavaju se sva mesta sa masovnim okupljanjima.

Hrapović je na konferenciji za novinare rekao da "jedna potencijalno zaražena osoba koronavirusom može zaraziti i do 90 osoba".

Poručio je da se u cilju prevencije privremenu zabranjuju i  putovanja u područja koja su najviše pogođena epidemojom.

"Državljani Crne Gore koji su se zadesili negde a povratnici su, stavljaju se u kućnu izolaciju u periodu od 14 dana uz ograničeno kretanje i redovno praćenje medicinskih osoblja", naglasio je Hrapović.

Poručio je da je poseban akcenat na individualnu odgovornost, posebno za osobe koje su boravile u zaraženim područijima.

Na pitanje da li je neko od čelnika zdravstvenih institucija kontaktirao sa Mitropolijom  crnogorsko-primorskom a u vezi sa okupljanjima na litijama, ministar Hrapović je odgovorio da je preporuka jasna i da je potrebno izbegavati masovna okupljanja. 

"Crna Gora ima mnogo veću stopu testiranih u odnosu na neke zemlje regiona"

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić naveo je da je testirano 39 osoba na koronavirus i da je to, na 600.000 stanovnika Crne Gore, predstavlja mnogo veću stopu testiranih nego što je slučaj sa pojedinim državama regiona.

Begić apeluje da treba da se preduzmu sve mere kako ne bi došlo do širenja virusa, dodajući da nepoštovanje naredbi podleže zakonskoj odgovornosti.

"Dovoljan nam je jedan neodgovoran pojedinac koji se vratio iz Sjeverne Italije da napravi veliki problem. Naš posao je da objasnimo ljudima da ukoliko osjete simptome da se jave zdravstvenim ustanovama", apelovao je Begić.

Direktor Instituta za Javno zdravlje Boban Mugoša je poručio da sistem funkcioniše i da još nijedan slučaj koronavirusa nije zabeležen u Crnoj Gori.

понедељак, 20. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара