Spasovski: Nećemo dozvoliti tranzit migranata kroz Severnu Makedoniju

Premijer Severne Makedonije Oliver Spasovski izjavio je da ta zemlja neće dozvoliti ulaz migranata zbog toga što je, kako je naveo, to politika svih zemalja u ovom regionu.

Zbog migrantske krize na tursko-grčkoj granici, Oliver Spasovski je kazao da je proglašeno krizno stanje u Severnoj Makedoniji i da su povećane vojne i policijske snage na južnoj granici, s Grčkom, prenosi Plusinfo.

Upitan da li vlada Severne Makedonije ima plan u vezi sa migrantima nakon izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića o hermetičkom zatvaranju južne granice Srbije, Spasovski je rekao da je očito da tranzit migranata više nije opcija.

"Znate da već imamo proglašeno krizno stanje, da su povećane snage vojske i policije na južnoj granici. Na osnovu informacija koje dobijamo od naših službi, partnerske službe takođe prate situaciju. Za sada je stabilno i nemamo povećanje broja migranata koji bi mogli da uđu na makedonsku teritoriju, međutim, stav je da će biti nulta tolerancija", naglasio je premijer Severne Makedonije.

Spasovski je podsetio da je politika Severne Makedonije do sada bila da migrantima dozvoli prolaz, kao i da je ta država dosadašnju politiku gradila na dve osnove.

"Jedna osnova je bila evropska politika na tom planu, a druga, regionalna saradnja, odnosno politika koja je zajednička svim zemaljama u regionu. Nećemo moći da se suočimo sa bilo kakvim migrantskim talasom ukoliko svi zajedno ne donosimo zajedničke stavove, odluke i ne sarađujemo međusobno", kazao je Oliver Spasovski.

среда, 29. мај 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије