Grčka poručuje da će deportovati migrante, sklanja ih sa ostrva

Grčki ministar za migracije Notis Mitaraki saopštio je da će sve migrante koji su ilegalno došli na teritoriju Grčke od 1. marta, prebaciti u grad Ser, odakle će biti deportovani u svoje matične zemlje.

Hiljade migranata stigle su do Grčke, otkako je Ankara 28. februara saopštila da će im dozvoliti da izađu iz Turske, uprkos sporazumu potpisanom sa EU 2016. godine.

Prema tom sporazumu, Turska je trebalo da zadrži migrante, u zamenu za pomoć Brisela.

Stotine migranata su u Grčku ušle preko mora – na ostrva, a rastu tenzije na kopnenom graničnom prelazu Kastanjes.

Ankara i Atina se međusobno optužuju za korišćenje prekomerne sile na toj granici, gde su se migranti više puta sukobili sa graničnom policijom u proteklih nekoliko dana.

"Naš cilj je da ih vratimo u njihove zemlje", rekao je Mitraki za agenciju Ana. Naveo je i da će migranti koji su na ostrvima u narednim danima biti prebačeni na kontinentalni deo Grčke. 

Grčka je saopštila i da u martu neće primati zahteve za azil, na šta su reagovale brojne nevladine organizacije koje se bave ljudskim pravima.

Turska je promenila svoju migratornu politiku otkako su 33 njena vojnika ubijena u Idlibu od strane režimskih snaga.

U Turskoj se, inače, nalazi 3,6 miliona izbeglica iz Sirije, a strahuje se da će ih biti još više.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи