Sijarto za RTS: Mađarska spremna da pomogne Srbiji u odbrani južnih granica zbog migranata

Državni organi Srbije koji su zaduženi za migracije kažu da Srbija spremno očekuje povećan priliv migranata, ali upozoravaju da bi najbolje bilo dogovorom evropskih zemalja i Turske sprečiti stihijsku migraciju. S tim se slaže i mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto koji je u Beogradu razgovarao sa ministrima spoljnih poslova, evrointegracija, energetike i ekonomije.

Peter Sijarto u intervjuu za RTS kaže da mu se čini da Turska ne želi i ne može više da zadržava Sirijce koji žele u Evropu i da pred tom opasnošću Balkanu treba zajednički odgovor.

Procenjuje da se narednih nedelja može očekivati priliv preko 100.000 migranata. 

"I vašem ministru unutrašnjih poslova sam rekao da ćemo mi sačuvati našu granicu bez obzira na to koliki bude pritisak, jer je to obaveza jedne države. Bezbednost granica i našeg stanovništva mora da nam bude na prvom mestu", rekao je Sijarto.

A Srbiji, ističe, ako treba neka pomoć da brani svoje južne granice spremni su da pomognu.

"Kad ste proteklih godina imali krizu poslali smo vam 600 naših policajaca, a i sada ih ima 20 na granici sa Severnom Makedonijom. I nama su Česi, Slovaci i Poljaci pomagali kad je bio udar na našu granicu", naveo je Sijarto.

Međutim, navodi, isto tako je važna pravovremena poruka migrantima.

Prema njegovim rečima, najveća greška Evrope jeste što im nije jasno rekla da samo legalnim putem mogu da dođu u Evropu i nikako više.

To je važno da se kaže jer će onda, ističe Sijarto, biti manja navala.

Sijarto je dodao da Srbija u procesu pridruživanja EU napreduje neverovatno dobro i da to mora da se poštuje.

"Uvek kažem da bi naš region bio mnogo lepše mesto za život kada bi mađarska manjina i u drugim zemljama imala bar pola poštovanja i podrške kakvu uživa u Srbiji. Isto tako, vaš ekonomski rast je odličan", rekao je Sijarto.

Smatra da napore Srbije treba poštovati. Zatražio je od hrvatskog predsedništva EU da tokom svog mandata otvori svih pet poglavlja koja su spremna.

"A ukoliko bude nekih strukturalnih promena u procesu pridruživanja, smatram da su prihvatljive samo one koje će proceduru učiniti jednostavnijom i kraćom, a ne da komplikuju i odlažu članstvo", zaključio je Sijarto.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво