Dodik poručio ambasadorima: Politički ste zloupotrebljni

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je ambasadorima, predstavnicima međunarodnih organizacija i misija u BiH da su se prisustvom na prijemu povodom obeležavanja "1. marta" kao nepostojećeg "Dana nezavisnosti BiH" svrstali na jednu stranu i da su, kako je naveo, "politički zloupotrebljeni".

Milorad Dodik uputio je pismo ambasadorima, šefovima diplomatsko-konzularnih predstavništava, međunarodnim organizacijama i misijama akreditovanim u BiH u kojem ih je podsetio da u BiH ne postoji zakon o državnim praznicima, niti postoji konsenzus predstavnika konstitutivnih naroda i entiteta u vezi sa tim pitanjem.

"Kao rezultat toga ne postoji ni "Dan nezavisnosti BiH" niti je 1. mart "državni praznik" u BiH, kako vas godinama obmanjuju političari iz Federacije BiH. Obilježavanje ovog nepostojećeg praznika doprinosi dodatnoj konfuziji u BiH i dovodi do još dubljih podjela u ionako podijeljenoj zemlji kakva je BiH", istakao je srpski član Predsedništva BiH.

On je naglasio da njihovo eventualno prisustvo ili prisustvo predstavnika ambasada na čijem su čelu bilo kakvim obeležavanjima koja imaju veze sa "1. martom", predstavlja ignorisanje zvaničnih stavova BiH i grubo mešanje u nerešena unutrašnja pitanja u BiH.

"Prihvatam činjenicu da je demokratsko pravo svakog od tri konstitutivna naroda u BiH da obilježava svoje nacionalne praznike, ali pokušaji da se ti nacionalni praznici prikažu kao "državni praznici BiH" i da se za njihovo obilježavanje koriste institucije BiH, kao što su Predsjedništvo, parlament ili Savjet ministara, predstavlja najgrublju zlupotrebu tih institucija",  ukazao je Dodik.

Dodik je naveo da na sinoćnjem prijemu, kojeg su u Predsedništvu BiH organizovali Željko Komšić i Šefik Džaferović povodom nepostojećeg "Dana nezavisnosti BiH", nije bilo predstavnika srpskog naroda niti predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH.

"Vašim prisustvom na takvim obilježavanjima svrstavate se na jednu stranu i na taj način ste politički zloupotrebljeni", istakao je Dodik.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 28. feb 2020, 16:21) - anonymous [neregistrovani]

Znaju oni šta rade !

U stvari oni misle da su bogovi i da mogu raditi šta hoce .

(petak, 28. feb 2020, 14:37) - Воронцов [neregistrovani]

Први март је био дан безакоња

То јест противуставно је организован референдум јер су Србе као конститутивни народ бошњачки и хрватски представници власти избацили из устава. Срби су на референдуму гласали за останак у Југославији до тада међународно признатој држави, а што је даље значило ако нестаје Југославија остају у заједници са осталим Србима. Свету је био овај незаконити референдум довољан да признају БиХ као државу и приме у УН.Последице тог безакоња и данас су узрок свих тензија које се догађају у БиХ.Представници држава које су све то тада подржале данас ето обелажавају прослављају тај дан безакоња који је за многе само симбол почетка великог зла које је потом уследило.

(petak, 28. feb 2020, 14:20) - anonymous [neregistrovani]

Bravo, Mile!

Tako se brani dedovina -- istinom i pravdom, svuda i na svakom mestu.