EU nudi pomoć u rešavanju krize u Crnoj Gori po modelu Severne Makedonije

EU može da pomogne u rešavanju institucionalne krize u Crnoj Gori, kao što je to učinila i u Severnoj Makedoniji, ali da za njihovo uključivanje nije dovoljan poziv opozicije, rekao je kopredsedavajući Parlamentarnog odbora EU i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) Vladimir Bilčik.

Odgovarajući na pitanje Vijesti da li i na koji način Evropski parlament i Brisel mogu da pomognu u rešavanju institucionalne krize u Crnoj Gori i da li to može uticati na dalje pregovore sa EU, on je istakao da dijalog koji su koristili u Severnoj Makedoniji i drugi mehanizam - interparlamentarni dijalog koji je na snazi u Srbiji, mogu da se aktiviraju i ovde, "naravno, na zahtev Crne Gore."

Na zajedničkoj pres konferenciji sa predsednikom Skupštine Ivanom Brajovićem nakon sjednice POSP-a, Bilčik je kazao da je EP spremna da pomogne u tom procesu, kroz proces medijacije ili da ponudi savete. "Već smo bili u prilici da nas neke zemlje kandidati zamole za takvu pomoć, da učinimo što možemo da se razvije ta politička kultura u parlamentu i drugim institucijama", pišu Vijesti.

On je ocenio da je pitanje verskih zajednica isključivo u nadležnosti države Crne Gore, ali da taj postupak mora da se vodi u skladu sa svim međunarodnim i drugim relevantnim standardima u oblastima ljudskih prava.

"Ističemo da je dijalog način ka pronalaženju rješenja u ovom sporu i predlažemo da se u duhu dijaloga nastavi rad na otvorenim pitanjima. Tu mislimo na Zakon o slobodi vjeroispovijesti i pravnom položaju vjerskih zajednica", istakao je Bilčik.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li je Brisel dobio pozive od opozicije da se uključi u dijalog o Zakonu o slobodi veroispovesti, kazao da se mogu uključiti jedino na poziv svih relevantnih aktera u zemlji. 

"Ne možemo doći na poziv samo jednog dijela političkog spektruma, ali smo spremni da pomognemo. Kad dođe do takve saradnje, ta naša djelovanja su uglavnom vezana za sami postupak, proceduru, pokušavamo da kreiramo prostor za razgovor. Nismo tu nikada sa namjerom da nametnemo neka rješenja već da podstaknemo dijalog", rekao je on.

Brajović je rekao da je Crna Gora regionalni lider kad je i pitanju proces EU integracija.

"Naše stvari rješavamo sami, a uvijek je dobrodošlo da imamo otvorenu komunikaciju sa svim našim evropskim partnerima", rekao je Brajović.

On je kazao da je Crna Gora sposobna da implementira zakone, koji treba da važe jednako za sve.

"Ne postoji mogućnost da funkcioniše država u državi i da neko ne poštuje zakon i da neko bude izuzet od primjene", rekao je on.

Bilčik je nakon sednice POSP-a kazao da je ova godina naročito značajna, jer Hrvatska kao zemlja iz susjedstva predsjedava EU u prvom dijelu, a nakon nje Nemačka, te smatra da imamo jedinstvenu priliku da "učinimo da postupak proširenja bude politički prioritet za kompletnu EU".

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво