Šarec: Slovenija spremna na zatvaranje granica zbog koronavirusa

Slovenački premijer Marjan Šarec izjavio je da je Slovenija spremna i da zatvori granice ukoliko se pojača rizik unosa koronavirusa, javljaju slovenački mediji.

Predsednik slovenačke vlade Marjan Šarec rekao je novinarima da će "zbog širenja koronavirusa Slovenija zatvoriti granice bude li potrebno, odnosno sprovoditi mere koje su srazmerne i odgovarajuće prilikama do kojih može doći".

Prema rečima premijera u ostavci, slovenačka vlada i zdravstvene institucije dnevno prate događaje zbog verovatnog rizika da će se virus pojaviti i u Sloveniji.

Zdravstvene vlasti u ponedeljak su potvrdile da je ukupno 13 ljudi do sada u Sloveniji bilo testirano na novi koronavirus i da su svi testovi pokazali negativan rezultat.

U tzv. kućnom karantinu su dva para koja su prošle nedelje u Sloveniju prebačeni s kruzera "Dajmond princes", a testovi sprovedeni pre toga u Japanu i Sloveniji pokazali su da nisu zaraženi. Oni se dobro osećaju i nemaju simptome bolesti. 

Postoje i scenariji za dalje aktivnosti, pa i angažovanje civilne zaštite i policije, ako bi došlo do većeg broja obolelih, no sve te mere treba da budu primerene razvoju situacije.

Za četvrtak je predviđeno da vlada o riziku širenja virusa raspravlja i na svojoj redovnoj sednici, u kontaktu je sa vlastima u susednim državama, a i Slovenija će se odazvati na sastanak koji je s kolegama premijerima iz susednih država najavio premijer Italije Đuzepe Konte.

broj komentara 0 pošalji komentar