Ustaški pozdrav podelio hrvatske sudije

Devet sudija u Zagrebu nije se saglasilo o tome da li je ustaški pozdrav "Za dom spremni", kojim počinje pesma Marka Perkovića Tompsona "Bojna Čavoglave", prekršaj ili ne.

Visoki prekršajni sud nije uspeo da odluči da li je ustaški poklič "Za dom spremni" prekršaj, prenosi Jutarnji list.

Pozivajući se na nezvanične informacije, Jutarnji piše da je troje sudija jasno i nedvosmisleno iznelo stav da je poklič "Za dom spremni", u skladu sa ranijim presudama tog suda, u svakom kontekstu protivzakonit.

Troje sudija smatra da taj poklič nije prekršaj, dok je troje sudija zaključilo da pozdrav u jednom kontekstu može biti kažnjiv, a u drugome ne.

O tom slučaju se raspravljale tri sata, iako su sudije tog suda već donele niz pravosnažnih presuda u kojima su odlučili da je taj pozdrav prekršaj.

Na sednici svih sudija Visokog prekršajnog suda ponovo će se raspravljati o ustaškom pozdravu.

broj komentara 7 pošalji komentar
(subota, 22. feb 2020, 08:24) - Bob [neregistrovani]

Nije nego

Zamislite kad bi Nemacka vratila Rajhst marku kao valutu i raspravljala o Haj ...... Da li je to stari pozdrav i da li je stetan. To upravo radi Hrvatska vracajuci valutu Kunu koja je bila za vreme ustase i fasiste Pavelica u NDH, i pozdrav Za ... .......

(subota, 22. feb 2020, 00:14) - anonymous [neregistrovani]

Zamislite

Kada bi Njemaci po sudovima raspravljali da li je pozdrav ''Hajl Hitler'' ispravan ili ne i kada bi sudije oko toga bile podjeljene? E upravo to se desava u HR, jer razlike izmedju ''Hajl Hitler'' i ''Za dom spremni'' nema.

(petak, 21. feb 2020, 20:18) - anonymous [neregistrovani]

Pricas nesto sto ne znas

Hrvatski narod je itekako podeljen oko ustastva I partizana. Propaganda iz medija I glasnost malobrojnih stvara laznu sliku da su svi za Dom spremni. Ne moze vise da se procita normalan komentar jer ih u hrvatskim medijima sankcionisu. Razumes sad

(petak, 21. feb 2020, 18:23) - anonymous [neregistrovani]

Kako su i koliko oni podeljeni videli smo 1990 godine, i.......

.......vise puta u istoriji: 1971, 1941, 1918..........!?

(petak, 21. feb 2020, 18:09) - anonymous Lala [neregistrovani]

Pa to je normalno

Naravno da se ne slažu , nevole svi tu muziku .

(petak, 21. feb 2020, 18:00) - anonymous [neregistrovani]

Ustasko pozdrav nije uopste podelio hrvatske sudije, jer......

.........izmedju njih ne postoji nikakva razlika!!! Oni, koji misle da su oni podeljeni, razumeju se u politiku, kao i Marko Kraljevic u - internet!!!

(petak, 21. feb 2020, 17:40) - Ivan Zgrozeni [neregistrovani]

Prekrsajni sudovi

nisu pravi sudovi, nisu deo pravosudnog sistema nego lokalne samouprave za popunu budzeta. Merodavno je samo ono sto kaze ustavni sud ili Strazbur.