Šta predviđa srpski i hrvatski predlog zakona o Ustavnom sudu BiH

Srbi i Hrvati će danas zajednički predlog zakona o Ustavnom sudu poslati u Predstavničko veće Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Profesor ustavnog prava i generalni sekretar Vlade Republike Srpske Siniša Karan kaže za RTS da nije primereno niti je normalno da u najvažnijem pravosudnom organu, što je Ustavni sud, odluke donose tri stranca. Tvrdim da su pod direktnom palicom međunarodne zajednice i bošnjačke političke elite, poručuje Karan.

Siniša Karan ističe da je povod bila poslednja odluka Ustavnog suda BiH kojim se praktično poljoprivredno zemljište Republike Srpske pretvara u državno vlasništvo.

"BiH nema imovinu, imovina je vlasništvo entitieta", dodao je Karan.

Navodi da je jedan od zaključaka bio da se pokrene pitanje trojice stranaca u Ustavnom sudu BiH.

"Odnosno da se primeni ustavna odredba koja postoji u Ustavu BiH da nakon prvog mandata od pet godina može posebnim zakonom Parlamentarna skupština BiH drugačije urediti to pitanje, odnosno da umesto te trojice stranaca uvede domaće sudije", rekao je Karan.

Kako kaže Karan, takav način je i simbolično i stvarno "najbolji prikaz kako je BiH nesuverena zemlja, zemlja protektorat jednog posebnog starateljstva međunarodne zajednice".

"Nije primereno, niti je normalno, niti je moguće shvatiti da u ovoj državi najvažnije odluke koje se odnose na konstituciju države, najvažnijem pravosudnom organu što je Ustavni sud – da nam odluke donose tri stranca", rekao je Karan.

"Tvrdim da su pod direktom palicom međunarodne zajednice, nažalost i bošnjačke političke elite, i zapravo da su potpuno u funkciji preoblikovanja državnog uređenja BiH i da putem Ustavnog suda žele da Bosnu i Hercegovinu pretvore u unitarnu državu", ističe Karan.

"Republika Srpska u svim ovih događajima štiti Ustav" 

Srpski predstavnici su, kako kaže, zajedno sa predstavnicima hrvatskog naroda usaglasili tekst koji ima potpuno jasan ustavni osnov.

"Republika Srpska u svim ovim događajima štiti Ustav, ovde se ne događa ništa dramatično. Ako je nešto dramatično – dramatično je to da mi dramatično čuvamo Ustav i Republike Srpske i BiH, a jedna od njih je da predložimo da tri strane sudije odu i da ih zamene domaće sudije", objašnjava Karan.

Smatra da i treba doneti poseban zakon o Ustavnom sudu kojim bi se definisala, pre svega, njegova nadležnost, jer je on izašao iz svojih nadležnosti.

Na pitanje do kada će da potraje neučestvovanje Srba u donošenju odluka u institucijama u Sarajevu, Karan kaže da je to korišćenje ustavno-pravnih i politični legalnih i legitimnih mehanizama Republike Srpske, njenih predstavnika i u Republici Srpskoj i na nivou BiH.

"Da koriste one mehanizme koji su ustavno propisani, da učestvuju na svim nivoima u svim institucijama zakonodavne i izvršne vlasti na nivou BiH, ali da u tom učestvovanju ne donose pozitivne odluke. To je jedan od naših legitimnih, legalnih pritisaka da sprečimo i Ustavni sud i međunarodnu zajednicu da ne deluju antidejtonski, da ne ruše dejtonsku BiH i da se vrate u okvire Ustava", naglašava Karan.

Ukazao je da BiH ima šansu, ali samo ako domaći lideri budu donosili odluke.

"Ovo je test za domaće lidere da donesu samostalnu odluku, jedan od ključnih testova da se dogovore da u Ustavnom sudu BiH odluke donose naši pravnici, naši predstavnici i svojim autoritetom ćemo prihvatati te odluke koje budu zajedničke. Ligitimitet tih odluka upravo ima nedostatak u činjenici da ih donose stranci", kaže Karan.

Sednica Predstavničkog veća Parlamentarne skupštine Bosne i Herecegovine zakazana je za utorak.

broj komentara 6 pošalji komentar
(petak, 21. feb 2020, 15:53) - anonymous [neregistrovani]

Maksimalno mandat 5 godina

a 25 godina je s onu stranu razuma. Ako drzava sama nakon 5 godina ne moze da uspostavi najvisu sudsku vlast ona i ne zasluzuje da postoji. Zapad ne postuje i ono sto je sam odredio a odredio je da RS pripada 49% ali je to smanjeno pretvaranjem Brcko distrikta u sastav BiH. Ne postuje i mnoge odredbe Daytonskog ugovora a sve promjene su isle na stetu RS i srpskog naroda. Zasto sociolozi, istoricari, psiholozi i antropolozi ne analiziraju zasto je zapad vec vise od 100 godina antisrpski?!

(petak, 21. feb 2020, 15:24) - Воронцов [neregistrovani]

Проблем није у томе што је неко странац

Проблем је што те судије не поштују устав већ раде супротно уставу, кршећи устав. Тако се догађа парадокс да Уставни суд БиХ уместо да је заштитник устава, он је главни прекршилац устава. То је зато што је све препуштено на савест судијама, а они очигледно немају савест, и Устав и закон нису обезбедили како се заштити од неодговорних судија. Нема разлике између страних и домаћих судија ако се не држе устава о закона. У овом случају како би 3 стране судије надгласале 6 домаћих да се ови домаћи држе устава и закона. Претпоставимо да су стране судије управо придодате да би штитиле устав од субјективних домаћих судија али догодило се супротно да су се они удружили са неким домаћим судијама да би тако још лакше радили против Устава БиХ и Дејтонског споразума.

(petak, 21. feb 2020, 14:06) - milan lala [neregistrovani]

Rasplet

BiH rasplet otpocinje, nista vise nece biti kao sto je bilo.No rata sigurno nece niti.BiH dobice svoj Ustavni sud bez stranih sudja ako Hrvati ne izdaju a Bosnjaci budu zeleli opstanak cele BiH, ili ce se BiH u protivnom sigurno raspasti na tri dela:R. Srpsku, Herceg Bosnu i Izitbegovicevu, Komsicevu i Dzaferovicevu Bosanku dzamahiriju.Vec se arapi iz S. Arabije u sve vecem i vecem broju domacinski naseljavaju, kupuju zemlju, otvaraju firme, a na podruciju grada Srajeva konstantno grade svoja naselja izolovana naselja gde Bosnjacka noga nesme krociti, vec stvorili svoj paraleni svet.

(petak, 21. feb 2020, 12:33) - anonymous [neregistrovani]

Gdje ste bili do sada???

Stranci su stvorili BiH ovakvu stranci određuju...

(petak, 21. feb 2020, 12:01) - anonymous [neregistrovani]

Oki

Hej ljudi pustite pravo i pravdu. Jasno je sve. Nametanje Visokog predstavnika je anahrono, dobili su uputstvo da nadju zamjenu kroz neku nazovi demokratsku metodu i sad siluju Ustav kroz Ustavni sud i mijenjaju drzavno uredjenje. Podrska RS i Dodiku, blokirati sve da vide da ovdje niko nije glup niti ce RS odustati od svoje drzavnosti.

(petak, 21. feb 2020, 11:41) - anonymous [neregistrovani]

zakon i Ustav

svaki zákon mora da proizilazi iz Ustava zemlje.
Znaci da bi se trebao prije svega mijenati Ustav koji definise kako se biraju sudije ustavnog suda i nacin na koji donose oduke. Zato prihvatiti zákon koji bi imao drugacije odrednice znacilo bi da zakon nije saglasan sa ustavom i opet bi ga ustavni sud proglasio neustavnim sto i jeste u ovoj verziji-