Prijava protiv Josipe Lisac zbog izvođenja himne na Milanovićevoj inauguraciji

Protiv pevačice Josipe Lisac podneta je prijava zbog njenog izvođenja državne himne na inauguraciji novoizabranog predsednika Zorana Milanovića.

Josipa Lisac je na jučerašnjoj inauguraciji predsednika Hrvatske Zorana Milanovića otpevala himnu Hrvatske "Lijepa naša domovino".

Zbog izvođenja himne, protiv Josipe Lisac prijavu je podneo pravnik Boško Županović, prenosi portal Indeks.

U prijavi se navodi da je Josipa Lisac na "izrugljivi i omalovažavajući način" izvodila himnu Republike Hrvatske i da je na taj način povredila ugled države koristeći "izrugljive artikulacije i tonalitete".

"Ja ne želim medijsku pažnju. Ja sam to učinio kao pravnik i građanin, smatram da je to obično izrugivanje i da ne priliči nikakvom događaju, a kamoli inauguraciji izabranog hrvatskog predsjednika", rekao je Županović za Indeks i dodao da smatra da je to njegova građanska dužnost.

Na pitanje portala Indeks na osnovu čega je, kao pravnik, zaključio da je reč o izrugivanju, kao i da li zna da Josipa Lisac uvek tako izvodi pesme, Županović odgovara da je to njegova subjektivna procena.

"Ja sam naveo i u prijavi da je njen glazbeni opus opće poznat, ali smatram da se himna tako nije smijela izvoditi. Ako je Milanović znao da će tako izvesti himnu, onda je i on pogriješio", odgovorio je Županović.

Kako Indeks navodi, Županović se nalazi u upravama pet preduzeća, vlasnik je jednog lokalnog portala, a trenutno je i sportski direktor fudbalskog kluba Koper u Sloveniji.

Na njegovom profilu na društvenoj mreži Fejsbuk mogu se naći fotografije sa bivšom predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, ali i sa Zdravkom Mamićem, bivšim predsednikom FK Dinamo Zagreb, koji se nalazi u bekstvu.

broj komentara 65 pošalji komentar
(četvrtak, 20. feb 2020, 19:15) - anonymka [neregistrovani]

Josipa je muzička ikona

Ovo je tako prelepo! Visoka umetnost. Da se umetnost širokim narodnim masama ne sviđa nije nikakva novost. Bravo, Josipa, muzička ikono Balkana.

(četvrtak, 20. feb 2020, 15:36) - anonymous [neregistrovani]

neznanje

To je njen stil! Pevala bi tako i u nekoj drugoj prilici i ma koju drugu pesmu. Nikome se zena nije izrugivala. Pozvana je na inauguraciji predsednika zato sto je za toliko godina zasluzila postovanje!

(četvrtak, 20. feb 2020, 15:21) - anonymous [neregistrovani]

definitivno

Izvanredan jazz i aranžnam i interpretacija.vama koji ne volite džez, ne mogu pomoći da vam se svidi.Isti bi tako prošla i da je otpevala kao opersku ariju.Za neke je to kreštanje ali, žao mi je, umetnost nastaje tek iza turbo folka i sličnog užasa.

(četvrtak, 20. feb 2020, 15:17) - anonymous [neregistrovani]

RE:Zavijanje

Nije "jadna ona". jadna je tvoja percepcija muzike. Verovatno ti najbolje leže zvezde granda

(četvrtak, 20. feb 2020, 15:04) - Lidija [neregistrovani]

Zavijanje

nerazumljive reci kao sa onog sveta, zavijanje, jadna ona,

(četvrtak, 20. feb 2020, 14:52) - anonymous [neregistrovani]

Super Bowl

Ee, Josipa, Josipa nije to finale americkog futbala. Ah ja, oni su uvijek bili balkanska kulturna avangarda.

(četvrtak, 20. feb 2020, 14:14) - anonymous [neregistrovani]

Πολιτική

Као Мадам Едит у серији 'Ало, 'ало. Само што не пева у кефеу Рене, него у резиденцији председника државе и сви мирно стоје и слушају

(četvrtak, 20. feb 2020, 12:56) - KosMan [neregistrovani]

Kimna

,,Pelijepo'', maJke mi! Takva im je...

(četvrtak, 20. feb 2020, 12:29) - Md [neregistrovani]

Super

Nikad bolje i lepse niko nije otpevao

(četvrtak, 20. feb 2020, 12:16) - Srbijo, Zuta kuco [neregistrovani]

Odkako

se odvojio od srpskog hrvatski jezik je za nas postao potpuno nerazumljiv. Nista nisam razumeo.