"Ovo je kuća za nas" – Milanović citirao EKV?

Novi hrvatski predsednik Zoran Milanović u svom prvom govoru nakon što je položio zakletvu, slučajno ili ne, citirao je stihove pesme poznatog beogradskog benda Ekatarina Velika.

Zoran Milanović je postao peti predsednik Republike Hrvatske, a na kraju svog govora poručio je da svaki čovek u Hrvatskoj mora dobiti priliku da pronađe svoj put i svoje mesto i da dostojanstveno i mirno živi od svog poštenog rada.

"Ovo je kuća za nas, za sve nas – za one koji smo tu, za generacije koje dolaze i za one koje će se vratiti svojoj kući. Hvala vam, živeli i živela Republika Hrvatska", završio je svoj govor Milanović.

Slučajno ili ne, reči "ovo je kuća za nas" identične su stihu iz poznate pesme "Zemlja" kultnog beogradskog benda Ekatarina Velika.

Reč je o prvoj pesmi na albumu "Ljubav", objavljenom 1987. godine, a smatra se jednom od najboljih albuma na ovim prostorima.

Pokojni frontmen EKV-a Milan Mladenović rođen je u Zagrebu, a u glavnom gradu Hrvatske dobio je i ulicu sa svojim imenom.

broj komentara 12 pošalji komentar
(sreda, 19. feb 2020, 10:55) - anonymous [neregistrovani]

Ne bojte se

Nije on za dom spreman.

(utorak, 18. feb 2020, 23:21) - Jacko [neregistrovani]

Ccc

A stan?

(utorak, 18. feb 2020, 22:54) - Borbelj [neregistrovani]

Komunikacija je najveci problem!

Dom nije isto sto i Kuca kao sto ni Pravo nije isto sto i Ravno! Kuca je ono gde se zivi a domacinstvo je sve ostalo sto ide uz kucu! Domacica ili domacin brinu o kuci i svemu sto domacinstvo cini domom a tu spada i kuca i porodica i zemlja i zivotinjsko blago... a u dosta slucajeva i dobar deo familije; Majka ( baba) otac ( deda) svekrva....Srbija je Domovina svih gradjana Srbije! Srpski jezik je lep i precizan jezik ali narod ga ne koristi u svoj njegovoj kompleksnosti nego smo ga ostavili svakojakim sarlatanima da ga svojataju i u svome neznanju da ga nazivaju drugim imenima samo zato sto ne umeju da razumeju semanticku razliku u izrazima! 

(utorak, 18. feb 2020, 20:59) - anonymous [neregistrovani]

Kuca ili dom?

Nije sija nego vrat.

(utorak, 18. feb 2020, 20:36) - dragan [neregistrovani]

Pozdrav gosp. Slobodanu!

Kuca i dom nemoraju,ali mogu imati isto znacenje.I jedna i druga rijec se koriste,kako u srpskom tako i u hrvatskom jeziku.

(utorak, 18. feb 2020, 20:18) - anonymous [neregistrovani]

Kuca ili dom?

Interesantno je da se u novom hrvatskom jeziku objekat sagradjen na kucistu zove dom a gazdarica u njoj je kucanica. Taj isti objekat u srpskom jeziku zove kuca a gazdarica je domacica. Logicno bi bilo kuca i kucanica i dom i domacica. Vazno je da nije isto i da je drugacije.

(utorak, 18. feb 2020, 20:05) - Slobodan [neregistrovani]

Srpski jezik nam je postao srtrani jezik!?

Ovi poznavaoci "hrvatskog jezika" bi mozda trebalo da nauce prvo srpski jezik! Kuca i Dom nema isto znacenje,. Naime, Kuca je gradjevina u kojoj zivis, dok Dom ima kompleksniji smisao i podrazumeva mesto u kome ili gde se nalazi tvoja kuca ili gde se zajedno bivstvuje, npr u Domovini, Dom takodje znaci; Saborna crkva, stolna (ili glavna) crkva (nadbiskupa, biskupa ili kaptola), glavna crkva u naselju ili gradu se takodje naziva Dom! Nekadasnji dom JNA ili ono sto se jos uvek zove Dom omladine ili studentski Dom. U Bibliji se Dom cesto pominje, a jedan od primera je; Druga knjiga dnevnika, glava 7.
1. A kad svrsi Solomun molitvu, sidje oganj s neba i spali zrtvu paljenicu i druge zrtve, i slave Gospodnje napuni se dom! Inace, i tisuca, ( 1000) su su koriscene u srpskom jeziku mnogo duze i mnogo pre, nego moderne hiljadarke, u Bibliji zapravo i nema ni jedna hiljadarka, nego sve same ; Tisuce!

(utorak, 18. feb 2020, 17:59) - dragan [neregistrovani]

Gospodine Predsjednice!

Nasa kuca i Vas dom su osudjeni na iseljavanje ukucana koji u njima zive.Nekada kada smo imali zajednicku kucu(dom),nismo znali da ju(ga) cuvamo.Zasto se to dogodilo i ko je kriv,vjerovatno necemo imati nikada zajednicki stav.Lijepo je cuti da zelite da se ukucani vrate.Nadam se da ste mislili i na one koji su se" iselili" i na istok,a ne samo one koji su otisli na zapad.Bili su to gradjani koji su voljeli svoj dom,ali bise prisiljeni da trze novu kucu.U protivnom, bojim se da ce i nasu kucu i vas dom naseliti neko treci.Neka Vam je sa srecom predsjedavanje!

(utorak, 18. feb 2020, 17:13) - anonymous [neregistrovani]

Milan za Milana

A MM je ulicu dobio na inicijativu jednog Milana Radulovica iz Zagreba koji se borio za to i izborio..Pa da se zna .

(utorak, 18. feb 2020, 16:50) - anonymous [neregistrovani]

Tipican Govor

Tipicne bombaste i emocionalne izjave za ovakav govor! Ako nisu pracene ekonomskom politikom i rezultatima rasta, kuca ce nastaviti da se prazni, kao i sve ostale iz bivse Jugoslavije, iako je Hrvatska vec u EU. Uostalom, bas zato sto jeste, hrvatski gradjani ce jos brze odlaziti u EU...
Hrvatska ne moze biti ravnopravni partner u EU time sto napada sve susede, jer time daje poruku da nije dorasla onome sto misli da jeste ili treba da bude!