Crnogorski ministar odbrane: Zakon iskorišćen za krstaški rat protiv Crne Gore

Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković rekao je da je Zakon o slobodi veroispovesti iskorišćen da se protiv Crne Gore povede krstaški rat. Protestne litije, kako je rekao, nemaju nikakve veze sa zakonom, već je, smatra Bošković, namera da se Crna Gora predstavi kao srpska država kojoj bi se poništila nezavisnost izglasana na referendumu 2006. godine.

Tu tvrdnju Predrag Bošković temelji na ikonografiji koja se može videti na protestnim litijama, ali i iscrtavanju srpskih motiva širom Crne Gore.

Zakon o slobodi veroispovesti, kako je rekao, ima za cilj da se Crna Gora vrati u srednji vek, dok odnose sa Srbijom, nakon svih dešavanja, ocenjuje kao najlošijim od obnove nezavisnosti.

"Protesti nemaju veze sa zakonom, jer da je tako, zakon bi se primijenio, pa bi vidjeli da li on ugrožava bilo čija prava. Vidimo da to nije slučaj. Vidimo ikonografiju na skupovima, vidimo kako se označava teritorija Crne Gore kao srpske države, vidimo crtanje srpskih motiva", rekao je Bošković u intervjuu Radiju Crne Gore.

Zakon je, kaže Bošković, iskorišćen da se "protiv Crne Gore povede krstaški rat od strane jedne teokratske organizacije koja bi Crnu Goru predstavila teokratskom državom".

Namera je, kaže, da se Crna Gora predstavi i kao srpska država, te "da se poništi državna nezavisnost i naša zemlja ponovo vrati pod skute Srbije, kako bi se o sudbini Crne Gore odlučivalo van naših granica".

Poručuje i da "ne postoji sila koja nas može preobratiti u teokratsku državu".

"Cilj je stvaranje srpskog karaktera Crne Gore"

Bošković je istakao da je Demokratski front prevaziđena politička organizacija u Crnoj Gori, te da je Srpska pravoslavna crkva jedini subjekt koji je mogao da generiše prosrpski korpus.

Stoga su poruke koje u poslednje vreme stižu iz Beograda o pomoći srpskom narodu i SPC, smatra Bošković, dodatak priči da se što više građana na popisu stanovništva u Crnoj Gori 2021. godine izjasni kao Srbi.

To, kako je rekao, za cilj ima stvaranje srpskog karaktera Crne Gore.

"Crna Gora je država svih njenih građana, bez obzira na to kako se izjašnjavaju i niko ne može spriječiti put Crne Gore ka modernoj evropskoj državi", poručio je Bošković.

Ocijenio je kvalitetnim Zakon o slobodi veroispovijesti, uz uverenje da će taj akt svakom građaninu garantovati ostvarivanje svojih verskih prava u skladu sa njegovim potrebama.

"Mislimo da Crna Gora treba da dijeli one vrijednosti koje se danas poštuju i vrijede u svakoj razvijenoj zemlji Evrope. Možemo sa ovim da se izborimo na demokratski način, bez tenzija i incidenata, jer smo svjesni da nas posmatra međunarodna organizacija", rekao je Bošković.

"Sva dešavanja na ovim prostorima uigrana"

Saopštio je i da nema nedoumicu da su sva dešavanja na ovim prostorima "uigrana", jer je Balkan, kako je podsetio, "kroz istoriju bio mjesto gdje su se sukobljavale mnoge civiliazcije".

"Kad je u pitanju ova matrica, nema sumnje da je ona inicirana i obrazovana shodno onome što je Rusija uradila u Ukrajini, Gruziji, Moldaviji. Sve kreće frontalno iz više centara kad su tabloidi i portali u pitanju", dodao je Bošković.

Iako ga retorika u Crnoj Gori podseća na onu iz devedestih, Bošković ne strahuje da bi se mogao ponoviti sličan scenario.

"Danas je globalni kontekst drugačiji. Demokratski kapaciteti država na Balkanu su veći nego što su bili devedesetih", rekao je Bošković.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара