Dodik preneo ambasadorima Kvinte stavove RS

U zgradi Predsedništva BiH održan je sastanak ambasadora zemalja Kvinte sa predstavnicima Srba u institucijama BiH i entiteta Republika Srpska.

Sastanku su prisustvovali ambasadori SAD, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Nemačke i Italije, kao i šef Delegacije Evropske unije u BiH Johan Satler, prenosi portal Kliks.

Sa druge strane stola bili su srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, Nikola Špirić, Nebojša Radmanović, Željka Cvijanović, Mirko Šarović i Zoran Tegeltija.

Kako se navodi, prema nezvaničnim informacijama Dodik je stranim diplomatama preneo zaključke sa jučerašnjeg sastanka zvaničnika Republike Srpske, odnosno da predstavnici u institucijama BiH obustavljaju rad na odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija, te da će ta odluka biti potvrđena na posebnoj sednici parlamenta Narodne skupštine RS, koja će biti održana u ponedeljak, 17. februara.

Sastanak je sazvan zbog poslednje odluke zvaničnika RS da obustave rad u institucijama BiH zbog odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa poljoprivrednim zemljištem u tom entitetu.

U utorak je iz Ambasade SAD u BiH poručeno da bi sve strane trebalo da poštuju odluke Ustavnog suda BiH, a izabrane i imenovane zvaničnike su pozvali da izvršavaju svoje ustavne dužnosti.

Iz Kancelarije visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu je poslata slična poruka.

Ambasadoru su zgradu predsedništva napustili nešto posle 18 časova, bez izjava za medije.

Za sada nema informacija o zaključcima sastanka niti o tome kakve su poruke poslale diplomate političarima iz BiH entiteta.

broj komentara 0 pošalji komentar