Darmanović i Božović: Spustiti tenzije i saradnjom prevazići nerazumevanje

Između Crne Gore i Srbije ne bi trebalo podizati političke tenzije već kroz saradnju i partnerski odnos prevazilaziti nerazumevanja koja opterećuju odnose, poručio je crnogorski ministar spoljnih poslova na sastanku sa ambasadorom Srbije u Podgorici Vladimirom Božovićem. Srbija podržava dijalog, istakao je Božović i ocenio da postoji prostor da se razlike prevaziđu, uz uvažavanje svih specifičnosti.

Darmanović je u nastupnu posetu primio novoimenovanog, opunomoćenog i izvanrednog ambasadora Republike Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića, saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Šef crnogorske diplomatije poželeo je Božoviću uspešan mandat i izrazio uverenje da će tokom diplomatske misije doprineti boljim odnosima Crne Gore i Srbije, uprkos različitim stavovima po određenim pitanjima.

Darmanović je ocenio da bi evropske integracije kao zajednički cilj trebalo postaviti iznad povremenih političkih previranja, uključujući neslaganja koja su usledila psole usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja, saopšteno je iz MVP.

Na toj liniji, istakao je da ne bi trebalo podizati političke tenzije, već kroz saradnju i partnerski odnos prevazilaziti nerazumevanja koja opterećuju odnose.

Pristup Evropskoj uniji prioritet

Govoreći o politici proširenja Evropske unije, Darmanović je naglasio da je pristupanje Crne Gore Uniji nacionalni prioritet, kao i da Crna Gora podržava i Srbiju na tom putu.

Istakao je da se dve države nalaze pred novom fazom u pregovaračkom procesu i izrazio uverenje da je privremeni zastoj u pregovorima iza nas i da obe zemlje treba spremno i u duhu saradnje da se okrenu nastavku procesa integracije u EU.

Ambasador Božović se saglasio da su evropske integracije zajednički interes, naglašavajući pritom da će njegovi prioriteti u diplomatskoj misiji biti i unapređenje ekonomskih i privrednih odnosa, kao i kulturne, naučne i prosvetne saradnje.

U tom kontekstu je naglasio značaj infrastrukturnih objekata koji povezuju Crnu Goru i Srbiju - izgradnju auto-puta, obnavljanje pruge Beograd-Bar i korišćenje kapaciteta Luke Bar, navedeno je u sopštenju.

Srbija podržava dijalog

Božović je naglasio da su u interesu Srbije najbolji mogući odnosi sa Crnom Gorom i da veruje u svoj lični doprinos takvim odnosima.

Komentarišući usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja, ambasador Božović je rekao da Srbija podržava dijalog, ocenjujući da postoji prostor da se razlike prevaziđu, uz uvažavanje svih specifičnosti.

"Sagovornici su u dugom i konstruktivnom razgovoru iskazali obostranu spremnost za pronalaženje rješenja i unapređenje odnosa Crne Gore i Srbije, imajući u vidu zajedničke interese koji su značajni i za kompletan region Zapadnog Balkana", zaključuje se u saopštenju.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи