Hrvatskom novinaru preti zatvor zbog govora mržnje prema Srbima

Državno tužilaštvo je nakon četiri godine podiglo optužnicu protiv novinara Marka Juriča, kojom traži njegovo kažnjavanje u trajanju od jedne godine zatvora, uslovno tri godine zbog toga što je u svojoj televizijskoj emisiji javno podsticao na mržnju prema srpskoj manjini i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Hrvatskoj.

Pored toga, tužilaštvo za firmu "Plava produkcija", čiji je Jurič direktor, traži novčanu kaznu od 30.000 kuna.

Kazna za Juriča se traži zbog načina na koji je odjavio dve emisije "Markov trg", prikazanih u produkciji Juričeve firme na zagrebačkoj televiziji Z1 u januaru 2016.

Opštinsko državno tužilaštvo u Novom Zagrebu zatražilo je da on bude kažnjen na godinu dana zatvora, uslovno na tri godine. Jurič ne bi išao u zatvor ako u te tri godine uslovne kazne ne počini novo krivično delo.

Sporne emisije "Markovog trga" iz januara 2016. široj su javnosti postale poznate kada je Veće za elektronske medije zbog Juričevih izjava na tri dana oduzelo koncesiju televiziji Z1, prenela je Hina.

To je pokrenulo protest par hiljada ljudi, okupljenih oko zagrebačkog udruženja vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDRA), koji su zatražili ostavke članova Veća za elektronske medije Hrvatske i predsednice tog tela Mirjane Rakić kojoj su uručili i kapu s četničkim obeležjima.

Veće je ceo slučaj prijavilo Državnom tužilaštvu, a isto je prethodno učinio i tada predsednik Srpskog narodnog veća, Milorad Pupovac.

U optužnici se navodi da je Jurič u svojoj emisiji 12. januara 2016. Zagrepčanima i svima koji šetaju Cvjetnim trgom poručio "da budu oprezni jer je u blizini crkva u kojoj stoluje četnički vikar".

"Dakle, dragi moji Zagrepčani, kada šetate Cvjetnim trgom, pogotovo majke s decom, pripazite da ne bi koji od tih četničkih vikara istrčao iz crkve i malo u svom najboljem maniru klanja izveo svoj krvavi pir na našem najlepšem zagrebačkom trgu", rekao je tada Jurič.

Predložio je da bi taj trg trebalo obeežiti tablama: "Pazi, oštar četnik u blizini".

broj komentara 5 pošalji komentar
(četvrtak, 23. jan 2020, 09:28) - anonymous [neregistrovani]

Uzas!!

Kako bravo, pa ovo je užas!? Postoji hiljade ovakvih slučajeva u Hrvatskoj a samo ovaj je potegnut... Svi drugi su prećutani... I to posle 4 godine... Pa to je UŽAS!!! A ona je članica EU i institucije EU ne reaguju... UŽAS!!!

(četvrtak, 23. jan 2020, 09:19) - anonymous [neregistrovani]

Драговољци


Сада ће “драговољци” да се јаве.

(četvrtak, 23. jan 2020, 06:25) - MARIUS [neregistrovani]

Bravo!

Bravo Hrvatskom pravosudju!
Ne smije govor mrznje "prema drugim i drugacijim" (Ne bitno tko to oni bili!) da prolazi ne kaznjeno !
Za SVE probleme nagomilane u drzavama bivse Jugoslavije ima samo jedan odgovor-FUNKCIONALNA PRAVNA DRZAVA!

(sreda, 22. jan 2020, 19:31) - anonymous [neregistrovani]

U Januaru 2017?!

Emisija je bila u januaru 2017, a tek sada sledi optužnica? Ima da zastari pre prvog ročišta - - koje ce zakazati za januar 2021.

(sreda, 22. jan 2020, 18:37) - anonymous [neregistrovani]

Има да добије медаљу

У Хрватској ако мрзиш Србе и јавно подстичеш на исту, можеш само да добијеш медаљу.