Mitropolija otkazala litiju na Cetinju

Mitropolija crnogorsko-primorska SPC otkazala je sutrašnju litiju na Cetinju. Moleban će se održati u Cetinjskom manastiru, kako je i bilo najavljeno, ali litije do Ćipura neće biti, jer Mitropolija pokazuje dobru volju radi dobrobiti svih građana Cetinja i Crne Gore.

Crkvena opština cetinjska je, kao što je javnost upoznata, najavila održavanje molebna i Litije na Cetinju za četvrtak, 23. januar 2020. godine.

"Litija je trebalo da protekne u miru i dostojanstveno u neposrednoj blizini Cetinjskog manastira do Ćipura, gdje se svake subote održava Služba Božija. Njen cilj je trebalo da bude isto ono što je cilj svih molitvenih okupljanja ovih sedmica: molitva za mir, bratsku slogu i ljubav, koja je narušena donošenjem bezakonog propisa o slobodi veroispovijesti", saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska SPC.

Moleban će se održati u Cetinjskom manastiru, kako je i bilo najavljeno, ali litije do Ćipura neće biti. Mitropolija pokazuje dobru volju radi dobrobiti svih građana Cetinja i Crne Gore i uvažava sugestiju Uprave policije, koja je umolila Mitropoliju da se od litije uzdrži u ovom trenutku.

Argumentacija policije je bila da ima pouzdanih informacije da bi u toku litije moglo doći do ozbiljnog narušavanja reda i mira, te da bi za njeno održavanje morale biti angažovane brojne policijske snage. Mitropolija je obavestila Policiju da Crkva, kao ni i u drugim gradovima, ne bi inicirala nikakve incidente.

Kako se ne bi doprinosilo mržnji među braćom, a da se ne bi ugrozilo dostojanstvo litija i prelepe slike koje ovih dana dolaze sa ulica crnogorskih gradova, koje bi pale u senku policijskih kordona na Cetinju i eventualnih incidenata, litija na Cetinju zasad neće biti održavana.

Ranije je bilo najavljeno da će u četvrtak biti održana prva litija na Cetinju u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti.

Na Cetinju je održana šetnja protiv najavljene litije u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske, prenosi RTV Cetinje.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво