Belgija izručila Adisa Abaza Bosni i Hercegovini

Belgija je izručila Bosni i Hercegovini Adisa Abaza, koji se povezuje sa terorističkim napadima u Parizu 2015. godine. Abaz je izručen po poternici za trgovinu narkoticima, prenosi Avaz.

Državljanin BiH Adis Abaz, koji je prošle godine uhapšen u Nemačkoj zbog sumnje da je nabavio oružje teroristima koji su 2015. godine u Parizu ubili 131 osobu, izručen je juče Bosni i Hercegovini, saznaje Avaz.

Abazu je danas u Sudu BiH, po potvrđivanju optužnice za trgovinu narkoticima, održano ročište prema predlogu Tužilaštva za produženje pritvora.

Njegov advokat Senad Kreho potvrdio je da je Abaz izručen BiH juče popodne, po poternici za trgovinu narkoticima.

"On je u Belgiji oslobođen svih optužbi da je podržavao teroriste i da ima veze s prodajom naoružanja", kaže Kreho.

Abaz je u Drezdenu uhapšen na osnovu poternice belgijske policije, u kojoj se tereti za podržavanje terorističke organizacije, koja se dovodi u vezu s napadima u Parizu.

Njega je tražila i BiH s obzirom na to da je Interpol, takođe, raspisao poternicu za njim, na zahtev Suda, ali zbog trgovine narkoticima.

Abaz, kako su tada objavili mediji, bio je usko povezan s trgovcem oružjem Nikolasom Grbešom, kojeg vlasti u Belgiji povezuju s napadačima na briselski aerodrom 2016. godine.

broj komentara 0 pošalji komentar