Slovenački sud poništio smrtnu kaznu domobranskom generalu, Zurof protestovao

Centar "Simon Vizental" oštro je protestovao protiv odluke Vrhovnog suda Slovenije, koji je prošle nedelje iz proceduralnih razloga ukinuo presudu kojom je 1946. godine osuđen na smrt domobranski general Leon Rupnik.

"Odluka o opozivu presude čoveku koji je aktivno bio umešan u zločine Holokausta sramotna je i iskrivljuje istoriju i predstavlja veliku uvredu za Rupnikove žrtve", rekao je Efraim Zurof, direktor Centra "Simon Vizental", u pismu ambasadoru Slovenije u Izraelu Andreji Purkart Martine, prenosi Indeks.

"Molimo vas da naš protest odmah prenesete nadležnim slovenačkim vlastima kako bi se mogle doniti mere za uklanjanje goleme štete koju je pruzrokovala nepravedna odluka Vrhovnog suda", istakao je Zurof u pismu.  

Slovenački Vrhovni sud je prošle nedelje poništio, iz procesnih razloga, presudu iz 1946. kojom su komunističke vlasti osudile na smrt i streljale domobranskog generala Leona Rupnika zbog izdaje i saradnje s okupatorom, prenose slovenački mediji.

Poništenje presude tražio je jedan od Rupnikovih potomaka, a sud je utvrdio da je u postupku bilo više pravnih grešaka i da se nije odvijao po tada važećim pravilima.

Sud je utvrdio da je bilo nekoliko pravnih grešaka u postupku i da se nije postupilo po tada važećim pravilima i standardima, ali slovenački pravnici navode da Rupnikov ni u kom slučaju nije bio posthumni pokušaj rehabilitacije, jer je i danas u Sloveniji on simbol saradnje s nemačkim i italijanskim okupacionim vlastima tokom Drugog svetskog rata.

Poništavanjem presude Vrhovni sud formalno je vratio predmet presude Rupniku na Okružni sud u Ljubljani, ali novog suđenja neće biti jer se pokojniku ne može suditi, prenosi Indeks.

Osnovao je domobrane koji su se borili protiv partizana

Rupnik je od 1941. do 1945. u tzv. Ljubljanskoj provinciji pod okupacijom Italijana i Nemaca sarađivao s okupacijskim vlastima i osnovao domobranstvo koje se borilo protiv partizana. 

Streljan je kod ljubljanskog groblja Žale u septembru 1946. godine, ali mu je grob nepoznat.

U proceni presude iz 1946, vrhovni sud je polazio od procesnih standarda koji su vredeli u vreme suđenja, te je utvrdio da presuda u većem delu nije sadržavala obrazloženja za svaku tačku presude, kako je to bilo potrebno.

Zbog toga je presuda poništena i slučaj vraćen na ponovno odlučivanje Okružnog suda u Ljubljani, prenose mediji.

broj komentara 11 pošalji komentar
(četvrtak, 16. jan 2020, 15:11) - anonymous [neregistrovani]

Ponistenje kazne iz 1946-te?

Ovako nesto ocekivao sam od Hrvatske a ne od Slovenije? Isgleda da je zemljiste plodno pa se korov brzo siri.

(sreda, 15. jan 2020, 21:21) - Воронцов [neregistrovani]

Словенија се руга антифашистичкој борби

Ако неко рехабилитује доказаног савезника фашистичке Италије и нацистичког Трећег Рајха , на чијој страни историје је онда та рехабилитација ?

(sreda, 15. jan 2020, 12:30) - anonymous [neregistrovani]

Draza Mihailovic je isto radio sa nacistima, ustasama i Italijama!

Strasno koliko smo licemerni!

(sreda, 15. jan 2020, 11:42) - Dragoljub [neregistrovani]

Trebalo bi suditi

Trebalo bi suditi slovenackoj TO (Teritorijalnoj odbrani) za ubistva golobradih mladica iz JNA! Izvrsili su napad na regularnu vojsku svoje drzave. Koliko mi je poznato Ustavom SFRJ ta slovenacka TO nije imala takvu namenu nego je upravo trebala pomoci JNA u slucaju napada na SFRJ. Kako brzo zaboravljamo...

(sreda, 15. jan 2020, 11:27) - anonymous [neregistrovani]

Суд

Ово није неочекивано, очекујем ускоро улице са његовим именом а вероватно и трг у Љубљани. Тамо ће ускоро и Мусолини да буде проглашен невиним јер му се судило и пресудило по кратком поступку а и Хитлеру уопште није суђено па нема правних доказа да је био крив.
Све је то преписано из новокомпонованих европских закона, чак и када има доказа али они нису потпуно легално добијени, докази не важе и оптужени иде на слободу.

(sreda, 15. jan 2020, 11:02) - kosmajac [neregistrovani]

sramota

Srbija mora da povede sudske postupke protiv svih odgovornih iz Slo.,Hrvatske ,BiH za raspad Jy i oruzanu pobunu sa ubijanjem vojnika JNA i progonom gradjjana sa svojih teritorija . To svi cekamo iako je proslo 3 decenije od tog zlocina .

(sreda, 15. jan 2020, 09:32) - Markovljev [neregistrovani]

Rehabilitacija zločinaca

Umesto da Jugoslavija (danas nasledna država Srbija) vodi Sudske procese sa svima onima iz Slovenije koji su bili odgovorni za rušenje države i oružanu pobunu protiv države Jugoslavije, Slovenci ukidaju presude Sudova Jugoslavije. Obzirom da "nemaju kome da sude" a kada neko nije osudjen, onda je nevin pa će tako i Rupnik kao i dosta drugih fašističkih zločinaca biti vremenom rehabilitovano a zločinci će biti oni koji su ih pobedili i pravedno osudili.
E, moja demokratsko multikulturna Evrope, izgubila si smer.

(sreda, 15. jan 2020, 09:28) - anonymous [neregistrovani]

Какав наказни правни систем

Суд је утврдио да је било неколико правних грешака у поступку и да се није поступило по тада важећим правилима и стандардима. Поништавањем пресуде Врховни суд формално је вратио предмет пресуде Рупнику на Окружни суд у Љубљани, али новог суђења неће бити јер се покојнику не може судити.
Какав наказни правни систем.
Каквог смисла има све ово скупа ? Чему поништење ? Шта сте заправо хтели рећи драга господо ? Правда се не заснива на формализму, То је требало давно да научите, јер ко не научи добија лекције на поновно учење.

(sreda, 15. jan 2020, 08:55) - anonymous [neregistrovani]

Срамота

Срамота за Словенију, која је процентуално гледано дала приличан број партизана, за разлику од Хрватске!

(sreda, 15. jan 2020, 08:13) - anonymous [neregistrovani]

Žrtve

A da li je on pravedno sudio svojim žrtvama?

div id="adoceanrsvdcfhklggd">