Manastir Šudikovo vekovima okuplja srpski narod

Paljen i obnavljan, manastir Šudikovo, na desnoj obali Lima, na ulasku u Tifransku klisuru, vekovima o Božiću okuplja verni narod srpski.

Pod njegovim svodovima razvila se u srednjem veku "Šudikovska katedra", čuveni prepisivački centar, čije se rukopisne knjige nalaze u bibliotekama širom Evrope.

Manastir pripada eparhiji Budimljansko-nikšićkoj, i tek je deo njene velike kulturne riznice.

Ponosan na takvu prošlost i svoje korene, a zabrinut za sudbinu svoje crkve, narod je ovde brojniji nego ikada u svojim hramovima, slaveći rođenje Hristovo.

"Neka vas Bog blagoslovi, i svako dobro da nam daruje, srećno vam rođenje Hristovo! Mir božji, Hristos se rodi!", poručio je vladika Joanikije, episkop Budimljansko-nikšićki.

A posle svetih liturgija, proslave Božića se nastavljaju u domovima , u krugu porodice, uz svečanu trpezu, i najlepše želje.

Danas se ovde prašta i moli, poziva na slogu i pomirenje.

Neugasla snaga osam vekova starog nemanjićkog zaveta ohrabruje, a ljubav naroda, jača pouzdanje da će svetinje biti sačuvane.

I po tome je osoben ovaj Božić u Crnoj Gori – jer svedoči o identitetu naroda i daje mu mandat da, kako ovde kažu, sa punim pravom, mirno i dostojanstveno, hrišćanski, brani svoju veru i svoje hramove.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 07. jan 2020, 23:39) - ,," [neregistrovani]

ПравоСлавље

Осамсто година Чини Своје!

Нека је Вечно Српство и Држава Нам!

][
][