Incidenti u Podgorici – policija uhapsila poslanike Demokratskog fronta, usvojen sporni zakon o slobodi veroispovesti

Crnogorska policija uhapsila je 22 osobe, uključujući i 18 poslanika Demokratskog fronta, nedugo pošto su odbačeni svi amandmani te stranke na zakon o slobodi veroispovesti. Sednica parlamenta je, posle serije incidenata i privođenja poslanika DF-a, nastavljena. Usvojen zakon o slobodi veroispovesti. DF: Sraman zakon protiv SPC.

Policija je uhapsila sve poslanike Demokratskog fronta i još četiri osobe, nedugo pošto je u načelu usvojen zakon o slobodi veroispovesti i odbijeni amandmant DF-a, što je pokrenulo seriju incidenata, javljaju podgorički mediji.

Incident se dogodio posle odbijanja tri amandmana koje je Mitropolija dostavila preko Demokratskog fronta. U skupštinskoj sali je bačena dimna petarda, nastalo guranje, svađa, vika, po rečima pojedinih poslanika počupani su i mikrofoni sa stola predsedavajućeg i u sali je intervenisalo dodatno skupštinsko obezbeđenje.

Policija je u dve marice odvela poslanike ove stranke u podgorički centar bezbednosti, a poslanica Demokratskog fronta Marina Jočić je pozvala građane Crne Gore da izađu na ulice.

Privedene su ukupno 22 osobe, uključujući 18 poslanika Demokratskog fronta.

Poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović objavio je snimak iz policijske marice koja je poslanike te stranke prevozila u centar bezbednosti i tom prilikom naveo da je u incidentima povređen Milan Knežević.

Nedugo posla hapšenja, ispored podgoričkog centra bezbednosti okupilo se nekoliko desetina građana, uključujući i članove porodica uhapšenih poslanika, javlja podgorički radio Antena M.

"Kolegama sam izrekao meru udaljenja sa sednice. Oni ne mogu prisustvovati sednicama narednih 15 dana", rekao je predsednik crnogorskog parlamenta Ivan Brajović.  

Sednica parlamenta je, posle hapšenja poslanika Demokratskog fronta, nastavljena, a svih 45 prisutnih poslanika vladajuće Demokratske partije socijalista, SD-a, Liberalne partije, Bošnjačke stranke, Hrvatske građanske inicijative, Force i SDP-a izglasalo je zakon o slobodi veroispovesti.

Reagujući na glasanje u parlamentu, Demokratski front je ocenio da je zakon usvojen u "atmosferi totalne diktature".

"Posle kidnapovanja poslanika DF-a iz Skupštine Crne Gore, režim je u atmosferi totalne diktature, uz aplauz, usvojio sramni zakon protiv Srpske pravoslavne crkve", objavio je Demokratski front na Fejsbuku.

Nešto ranije, poslanik Demokratskog fronta Andrija Mandić rekao je da sednica neće biti održana ”dok se policija ne obračuna” sa poslanicima njegove stranke.

”Mi smo spremni da se bijemo sa vama, svemu smo naredni, ovo je naš dom, mi smo poslanici. Ovo nije vaš dom. Sednica se neće nastaviti dok se obezbeđenje ne obračuna sa DF-om”, rekao je Mandić.

”Mi smo rekli da smo spremni da poginemo za našu crkvu, to večeras demonstriramo”, rekao je Mandić.

Privođenju poslanika Demokratskog fronta prethodio je vreo dan u Crnoj Gori, pošto su protivnici donošenja zakona o slobodi veroispovesti blokirali puteve i postavili barikade u Podgorici.  

Televizija Crne Gore javila je i da je zbog blokade piteva na nekoliko mesta u toj državi bilo uhapšenih, uključujući i sveštenika SPC.  

broj komentara 11 pošalji komentar
(petak, 27. dec 2019, 10:20) - anonymous [neregistrovani]

E ovako

Sve se zavrsava dijalogom a ne vikom galamom , psovanjem , vredjanjem napadima i slicno ...

(petak, 27. dec 2019, 08:37) - Богдан [neregistrovani]

Суноврат разума

Посланици владајуће Демократске партије социјалиста, СД-а, Либералне партије, Бошњачке странке, Хрватске грађанске иницијативе, Форце и СДП-а, обневидели од мржње према Србији и Србима, уз подршку својих следбеника и државног апарата силе, усвојише назови закон о слободи вероисповести.

(petak, 27. dec 2019, 08:19) - anonymous [neregistrovani]

Срамота


Шта уради Мило? Твоја срамота живеће док је људи.

(petak, 27. dec 2019, 07:17) - anonymous [neregistrovani]

Miki

To više nije Crna Gora.
To je Mila Djukanovica Crna Gora.

(petak, 27. dec 2019, 05:37) - anonymous [neregistrovani]

Sramno i kukavicki

Izglasani zakon ne vazi. U Crnoj Gori nema demokratije.

(petak, 27. dec 2019, 04:48) - anonymous [neregistrovani]

Neverovatno

Gde su vajni zastitnici ljudskih prava, gde je Evropa, taj vrhunac civilizacije da brani volju naroda pravoslavnog??

(petak, 27. dec 2019, 04:43) - Miami [neregistrovani]

realno

Tu je i podrska iz Beograda.. Nigde u demokratskom svetu, vlast ne hapsi clanove parlamenta, zabranjuje verske slobode, nacionalizuje crkve...

(petak, 27. dec 2019, 02:15) - anonymous [neregistrovani]

Лепо баш лепо

Демократија на делу.

(petak, 27. dec 2019, 02:15) - anonymous [neregistrovani]

Шта чека Србија?

?

(petak, 27. dec 2019, 02:08) - A.Semjonov [neregistrovani]

O vremena ...

Neusudjujem da imenijem akt crnogorskog režima.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">