Rusija se nada da interesi SPC u Crnoj Gori neće biti ugroženi

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova kaže da se Moskva nada da Crna Gora neće ugroziti prava pravoslavne crkve kada bude razmatrala zakon o slobodi vere.

Zaharova je naglasila da je to pitanje "prerogativ zemlje i njenog naroda" i da se zbog toga Rusija kategorički protivi bilo kakvaj stranoj intervenciji, preneo je Tas.

"Kada govorimo o suštini onoga što se razmatra, shvatamo da mogu biti ozbiljno ugroženi interesi Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve, naročito u pravu na verske objekte", istakla je Zaharova.

"Imajući to posebno uvidu, ova tema prevazilazi nacionalne granice i dotiče se pitanja jedinstva pravoslavnog sveta, očuvanja njegovih stubova za čije oblikovanje su bili potrebni vekovi", ocenila je Zaharova.

"Uvereni smo da je od ključne važnosti strogo poštovanje zakonskih prava kanonskih pravoslavnih crkava", naglasila je Zaharova.

Kao deo napora za uspostavljanje nove crkve, ministri u Crnoj Gori pokušavaju da usvoje zakon o slobodi vere u parlamentu, navela je agencija.

Zakonom je predviđeno oduzimanje verske imovine od Srpske pravoslavne crkve.

Taj akt će se odnositi na više od 650 svetinja, uključujući i poznati manastir Ostrog.

Vlada Crne Gore zakon je uputila parlamentu 6. decembra, a očekuje se da će biti razmatran 24. decembra.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 19. dec 2019, 13:47) - Воронцов [neregistrovani]

Кроз целу историју расколници су били испуњени фанатичном мржњом

Тако је и данас. Расколницима не помажу никакви аргументи, њима се једноставно не може ништа објаснити они имају само фанатичну мржњу. Такав је сада однос власти према СПЦ у Црној Гори.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">