Jutarnji list: Tompson sme da viče "Za dom spremni"

Sudsko veće Visokog prekršajnog suda presudilo je da Marko Perković Tompson uzvikivanjem "Za dom spremni" na početku pesme "Bojna Čavoglave" nije prekršio zakon, saznaje "Jutarnji list". Presuda nije konačna. Odluka je zaustavljena u evidenciji sudske prakse.

Visoki prekršajni sud je ranije doneo pet pravosnažnih presuda u kojima je presudio da uzvik "Za dom spremni" predstavlja nezakonito ponašanje, navodi Jutarnji list.

Ova najnovija odluka još nije poslata iz suda i još nije konačna, jer je zaustavljena u evidenciji sudske prakse, posebnom sudskom odeljenju koje analizira svaku novu presudu i utvrđuje da li je ona usklađena sa prethodnim presudama toga suda koje su se ticale istog pitanja, ali i presudama Evropskog suda u Strazburu i Suda EU. 

Visoki prekršajni sud nadležan je i za ujednačavanje sudske prakse u Hrvatskoj.

Portparolka Visokog prekršajnog suda Gordana Korotaj, rekla je, odgovarajući na pitanje u kojoj je fazi predmet Marka Perkovića Tompsona i da li je tačno da ga je tročlano veće tog suda oslobodilo, da ne može da daje informacije o tom predmetu sve dok se presuda ne pošalje iz suda.

U slučaju da se zbog neusklađenosti sa ranijim presudama zaustavi novodoneta presuda saziva se opšta sednica sudskog odeljenja u čiju nadležnost pripada i sporna presuda.  

To odeljenje ima devet sudija koji bi trebalo da raspravljaju o spornoj presudi i njenoj utemeljenosti i ako većina sudija zauzme stav da je tročlano sudsko veće u slučaju Tompson pogrešilo i donelo presudu suprotnu dosadašnjoj praksi Visokog prekršajnog suda o pozdravu "Za dom spremni" predmet će se vratiti istom veću na ponovno odlučivanje. 

Ukoliko se na sednici sudskog odeljenja za javni red i mir većina sudija složi da je sa donetom oslobađajućom presudom za Tompsona sve u redu, ona postaje pravosnažna i šalje se strankama.

broj komentara 11 pošalji komentar
(petak, 13. dec 2019, 14:22) - anonymous [neregistrovani]

NJemu nie stalo za dom!

Nego od glupaka da napuni dzepove.

(četvrtak, 12. dec 2019, 20:06) - anonymous sasa [neregistrovani]

A mi???

Opet glavu u pesak! Oni oslobađaju one hrvate koji su napali Srbe u kafiću a mi ništa! Kako se hrvatski presednici odma jave na najmanji "incident" prema hrvatima u Srbiji. Mi i dalje čutimo, e zato nam i ide ovako i zato će oni i dalje pevati šta hoće. Prema tome i mi smo jednim delom krivi za ono što se dešava Srbima u hrvatskoj!

(četvrtak, 12. dec 2019, 14:57) - anonymous [neregistrovani]

Boli njega djon

on je zaradio na ustaskoj nostalgiji koja je siroko rasprostranjena u Hrvatskoj i Hercegovini. On je uvazeni gost na mnogim slavljima, omiljen i kod predsjednice. Iako je zabranjen sirom Evrope, nema zime sto se tice bogatog honorara i zarade sirom Hrvatske. To vise govori o mentalnom sklopu u Hrvatskoj prema NDH nego o njemu.

(četvrtak, 12. dec 2019, 14:54) - anonymous Lala [neregistrovani]

Kolko vidim,

Ništa novo , kad bi mu taj ustaški pozdrav zabranili (al' nema ko) eeee, to je onda već novost .

(četvrtak, 12. dec 2019, 14:39) - Воронцов [neregistrovani]

Ништа изненађујуће

На сцени је ревизионизам историје широм ЕУ, а то значи да ће се све више величати поражене снаге из Другог светског рата.

(četvrtak, 12. dec 2019, 11:58) - anonymous [neregistrovani]

Питање

Зашто се уопште бавите тим ликом?

(četvrtak, 12. dec 2019, 11:24) - Stefan [neregistrovani]

Rekao bih...

Bilo bi dobro kad bi ostali Hrvati shvatili koliko im stete prave nacionalisti kao ovaj Perkovic.

(četvrtak, 12. dec 2019, 11:23) - Neša [neregistrovani]

Ah

"Trećinu, trećinu, trećinu."

(četvrtak, 12. dec 2019, 10:42) - anonymous [neregistrovani]

Cesta praksa

U hr i bih je to svakodnevica huskaju protiv srba da bi ostali na vlasti ili zaradili debele pare

(četvrtak, 12. dec 2019, 10:32) - Богдан [neregistrovani]

NDH ante portas!

Корак по корак до потпуног оживљавања свега онога што тај поздрав носи. И коначног укључивања истих у "цивилизацијске" тековине Европске уније.