Bez zelenog svetla za pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom?

Francuska i neke druge zemlje članice nisu još uvek dale saglasnost za otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, predlažući odlaganje odluke za mart 2020. godine i "promenu metodologije" proširenja, o čemu bi konačna odluka trebalo da bude doneta sledeće nedelje, saznaje RTS u diplomatskim izvorima u Briselu.

Otvaranje pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom EU je odložila već dva puta, uprkos snažnom zalaganju većine zemalja članica i Evropske komisije u prilog takvoj odluci.  Do poslednjeg odlaganja došlo je u junu ove godine, kada je saopšteno da će se EU ovoj temi vratiti najkasnije u oktobru.

Francuska je, međutim, stavila do znanja da bi odluku mogla da podrži tek u martu 2020 godine, i to uz prethodni pozitivni izveštaj Evropske komisije. Za ovakav stav "imaju razumevanja" i neke druge zemlje članice, dok su Holandija, Danska i neke druge članice stavile do znanja da bi u ovom trenutku podržale početak pregovora sa Severnom Makedonijom, ali ne i Albanijom, navode diplomatski izvori EU.

Nasuprot ovakvom stavu, stoji većinski broj zemalja članica koje smatraju da su obe zemlje ispunile sve postavljene uslove za otvaranje pregovora, i da bi još jedno odlaganje ozbiljno narušilo uticaj EU u regionu, kao i kredibilitet ukupnog procesa proširenja.

Osim odlaganja do marta 2020, Francuska se založila i za reviziju sadašnje metodologije proširenja EU, što bi trebalo da bude sastavni deo odluke o otvaranju pregovora sa Skopljem i Tiranom.

"Predložena promena metodologije bi trebalo da obezbedi stvaran i ireverzibilan napredak u reformama tokom pristupnih pregovora, s obzirom da postoje primeri staganacije, pa i nazadovanja kod zemalja kandidata. Međutim, većina zemalja članica smatra da rasprava o eventualnoj promeni metodologije ne bi trebalo da odloži otvaranje pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, jer bi to bilo shvaćeno kao pokretna meta i samo još jedan izgovor za odlaganje", prenosi diplomatski izvor EU.

Zemlje članice pokušaće još jednom ove nedelje na nivou ambasadora pri EU da dođu do kompromisa o početku pregovora sa Tiranom i Skopljem, u suprotnom, sledeće nedelje će rasprava biti podignuta na nivo Saveta ministara, a po potrebi i na nivo šefova država i vlada na samitu 17. i 18. oktobra u Briselu.

Izvori u EU najavljuju da bi na samitu EU tom prilikom mogla da bude održana i šira rasprava o politici proširenja, pod uslovom da goruće pitanje Bregzita na oduzme vreme za takvu debatu.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 11. okt 2019, 13:15) - anonymous [neregistrovani]

Nema nista novo,

za dve drzave koje su priznate u UN a sta ce da rade sa onima koji nisu naprimer sa Kosovom.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">